100 000 barn utan skola efter orkan

Bildtext: Pierre Yolande och hennes barnbarn Dorry Wideline, tio år, och Pierre Saraphila, tolv år, drabbades av orkanen Matthew på Haiti. (Foto: Unicef/UN035048/Moreno Gonzalez)


Den 4 oktober slog orkanen Matthew till mot ön Haiti i Västindien. Nu räknar FN:s barnfond Unicef med att 100 000 barn inte kan gå i skolan.

Orkanen Matthew var mycket kraftig och drabbade människor i många länder, men allra värst drabbades Haiti, som är både en ö och ett land. Haiti är mycket fattigt. Många människor bor i enkla och dåliga bostäder efter en kraftig jordbävning för sex år sen. De hemmen hade svårt att stå emot blåsten och översvämningarna under orkanen.

Efter orkanen har människor haft brist på ström, mat och rent vatten. Sjukdomen kolera sprids också på ön. Nu rapporterar FN:s barnfond Unicef att många barn dessutom inte kan gå i skolan som vanligt. Minst 300 skolor ska ha förstörts helt eller delvis i orkanen. I andra bor människor vars hem är förstörda.

Det är viktigt att undervisningen snabbt kommer i gång igen så att barnen kan fortsätta lära sig saker, tycker Jean Metenier. Han arbetar i Haiti, åt Unicef.

– Orkanen tog deras skolor, hem och skolböcker. Den får inte ta ifrån dem deras hopp, säger Jean Metenier i ett pressmeddelande från Unicef.

Organisationen jobbar nu bland annat med att först få till tillfälliga skolor och få fram böcker och annat som lärare och elever behöver.


Länktips
Nyhetsartikel på engelska om stängda skolor (Voice of America 2016-10-13)
Läs mer om orkaner i Tema VIND
(nukunskap.se)


Förslag på uppgift

Ta reda på fem fakta om Haiti och skriv ner dem. Om du vill kan du plocka ett par fakta från texten, men leta gärna någon annanstans också. Vad heter till exempel huvudstaden?


Förslag på diskussion

Vad skulle ni tycka om att vara utan skola:

a) En vecka
b) Två månader
c) För alltid

Hur tror ni ett land påverkas om många barn aldrig får gå i skolan?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-10-14