100 000 euro orsakade stopp i toaletter

Vad skulle du ha gjort med 100.000 euro? I Schweiz valde ett par personer att spola ned dem i toaletten. Men det orsakade stopp i avloppen.


Publicerat: 2017-09-22
Text: Lisa Blohm Foto från pixabay.com


I staden Genève drabbades först en bank och sedan tre restauranger av stopp i toaletter. Men den här gången var det inga bindor eller en bunt toalettpapper som var problemet. Istället var det 500 euro-sedlar som hade fastnat i rören. En enda sån sedel är värd ungefär 5.000 kronor. Sammanlagt har ungefär 100.000 euro hittats. Det är runt 1 miljon svenska kronor. Någon har antagligen försökt att först klippa sönder en del av sedlarna, skriver nyhetsbyrån AFP.

I Schweiz är det inget brott att förstöra pengar. Det är heller inte något brott att råka göra stopp i en toalett. Men när människor försöker att göra sig av med en massa pengar, så misstänker polisen att det kan vara något olagligt med själva pengarna. Kanske har någon fått dem på ett olagligt sätt och ville dölja sitt brott.

Det här hände i maj, men händelsen undersöks fortfarande. Pengarna har polis tagit hand om så länge. Enligt AFP ska de drabbade restaurangerna ha blivit erbjudna pengar för toalettstoppet.


Förslag till skrivuppgift:

Tänk dig att du var den som försökte spola ned 100.000 euro. Hur hade du fått pengarna och varför ville bli av med dem? Berätta din historia!


Länktips:

Läs en text på engelska om nyheten Fundera också på vad som är konstigt med bilden! (Reuters 2017-09-18).

”Pengar får brännas upp, men inte tvättas” (nukunskap 2015-08-19)


Materialet på nukunskap.se omfattas av upphovsrätten.