110 fastnade i linbana

Bilden på linbanan är från ett annat tillfälle.

I franska alperna stannade i går en linbana. 110 människor blev sittande i olika linbanekorgar. Över 30 personer blev kvar där över natten.

Linbanan finns i Chamonix nära Alpernas högsta berg, Mont Blanc. Den går upp till ungefär 3 800 meters höjd. I går, torsdagen den 8 september, gick linbanan sönder. Högt uppe i luften satt 110 människor fast i sina linbanekorgar och kunde inte ta sig ned på egen hand.

Fyra helikoptrar från olika länder lyckades rädda 65 personer innan det blev för mörkt för helikoptrarna att jobba, berättade det franska inrikesdepartementet. De som var kvar i linbanan hade vatten, filtar och nödproviant.

Först trodde man att alla de 45 som var kvar i linbanan skulle bli kvar där över natten. Men tolv av de instängda hade tur, rapporterar CNN. De satt i en del av linbanan som var så nära marken att räddningsarbetare kunde nå linbanekorgen. De tolv flyttades till en annan linbana, som tog dem till Italien.

Tidigt på fredag morgon fanns drygt 30 personer kvar i linbanan. Uppgifterna om exakt hur många de var varierar lite. Tanken var att de nödställda skulle räddas med helikopter, men linbanan gick på morgonen att starta igen så att de instängda kunde åka vidare.

Enligt bland annat nyhetssajten The Local verkar stoppet ha berott på att linbanans kablar hade trasslat till sig.

Länktips:
Läs om nyheten på engelska (abcnews.go.com 2016-09-09)
Läs om nyheten på franska (lefigaro.fr 2016-09-09)


Förslag till räkneuppgifter

1. När linbanan fungerar, åker den ungefär 5 kilometer på 30 minuter. Vad är medelhastigheten, räknat i km/h?

2. Vid räddningsarbetet i Alperna används enligt nyhetssajter fyra helikoptrar. 110 personer skulle räddas. Tänk dig att alla helikoptrar var lika snabba och kunde rädda tre personer per flygning. Hur många gånger var skulle de behöva flyga innan alla människor var räddade?

Klicka för att se svaren.

  • Svar på fråga 1


    Svar: Medelhastigheten blir 10 km/h.

  • Svar på fråga 2


    Svar: Tre helikoptrar skulle behöva flyga nio gånger och en tio gånger.

    Förklaring: Om fyra helikoptrar flyger nio gånger var, så har de tillsammans räddat 108 personer. För att de två sista ska räddas måste en av helikoptrarna ta en extra runda.


Text: Lisa Blohm
Foto: Zorro2212 (CC BY SA-3.0)

Publicerat: 2016-09-09