16 års hungerstrejk avbruten

Indiskan Irom Chanu Sharmila har hungerstrejkat sedan 2000. Nu har hon till slut börjat äta igen. Hennes hungerstrejk var en kamp för mänskliga rättigheter.

101px-Irom_Chanu_Sharmila

Irom Chanu Sharmila

Irom Chanu Sharmila är född 1972 och bor i den indiska delstaten Manipur. För nästan 16 år sedan började hon sin hungerstrejk. Det var efter att tio människor dödades i en liten by i Manipur. Det ska ha varit en sorts soldater som dödade människorna. En lag i Indien gör att såna trupper kan använda våld i vissa områden. De kan göra det utan att straffas. Irom Chanu Sharmila sa att hon skulle hungerstrejka tills lagen försvann.

Hennes kamp har blivit känd, men trots det finns lagen kvar. Nu har Irom Chanu Sharmila bestämt sig för att kämpa mot lagen på andra sätt, skriver brittiska och indiska nyhetssajter. I dag, den 9 augusti, avbröt hon sin hungerstrejk. Det allra första hon gjorde var att slicka i sig lite honung, skriver bland andra den brittiska tidningen The Guardian.

Trots att Irom Chanu Sharmila vägrat äta, har hon fått i sig näring. Annars hade hon aldrig överlevt. Ingen människa kan leva i flera år eller i många månader utan näring. Irom Chanu Sharmila har mot sin vilja fått näring genom en slang och varit fängslad på sjukhus. Tidigare var hon anklagad för att försöka ta sitt liv. Det har tidigare varit ett brott i Indien.

När hon nu har slutat sin hungerstrejk, släpps hon fri. Hon säger nu att hon vill bli politiker och försöka att ändra på lagen på det sättet. Irom Chanu Sharmilas hungerstrejk har kallats för världens längsta och det kan nog mycket väl stämma.

Länktips:

Strejken som sätter kroppen i fara (nukunskap.se, ur Tema Strejk)

Läs om nyheten på engelska:
Theguardian.com (2016-08-09)
Timesofindia.com (2016-08-09)


Förslag till uppgift

Hungerstrejk är ett exempel på ett sätt att göra motstånd på ett fredligt sätt. Vad finns det för andra sätt att protestera utan våld? Diskutera, fundera och leta efter fakta.


Text: Lisa Blohm
Foto: Mongyamba (CC BY-SA 3.0)
Publicerat: 2016-08-09