18-åring kräver föräldrar på pengar för Facebook-bilder

Bildtext: Tycker du att det är okej med en bild av dig på pottan på Facebook? Bilden är inte på tjejen i texten.

Föräldrarna till en tjej i Österrike la ut bilder av henne på Facebook. Nu kräver hon föräldrarna på pengar.

I dag är flickan 18 år och alltså vuxen. Hon har hjälp av en advokat och stämmer nu sina egna föräldrar, skriver nyhetssajten The Local i Österrike. Det betyder att hon vill att en domstol ska säga att föräldrarna har gjort fel och tvingas ge henne pengar som en sorts skadestånd.

Enligt 18-åringen har det varit väldigt jobbigt för henne att föräldrarna har lagt ut en massa bilder av henne på Facebook. Det handlar om flera hundra foton sedan 2009. Många bilder var från när flickan var liten och hon har tyckt att det var pinsamt och jobbigt. Det finns bilder på blöjbyte och på när flickan sitter på pottan. Fotona gick att se för föräldrarnas vänner på Facebook.

– De kände ingen skam och inga gränser. De brydde sig inte om ifall det var en bild av mig där jag satt på toaletten eller låg naken i min barnsäng. Allt fotograferades och blev offentligt, säger 18-åringen enligt The Local.

Hon ska ha bett föräldrarna att ta bort bilderna, men det har de inte gjort. 18-åringen säger att hon är trött på att hennes föräldrar inte tar henne på allvar.

Senare i höst ska en domstol höra vad 18-åringen och föräldrarna säger. Om 18-åringen får rätt kan det kanske få andra föräldrar att fundera på vilka bilder som de lägger ut på nätet.

Länktips: Läs om nyheten på engelska (thelocal.au 2016-09-14)


Förslag till diskussion:
När är det okej att lägga ut bilder av andra på Facebook?
När är det inte okej? Varför?
♦ Har du varit med om att föräldrar lagt ut saker om dig i sociala medier som du inte gillar? Vad har hänt sen?
♦ Kan man ha regler bland kompisar och i familjen om bilder i sociala medier? Hur borde de se ut?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-15

Mer att läsa