26 000 olagligt ägda vapen har lämnats in i Australien

I Australien kan människor i tre månader lämna in olagliga skjutvapen utan att straffas. På drygt två månader har 26 000 vapen kommit in.


Publicerat: 2017-09-08 Text: Lisa Blohm


I Australien har människor just nu chans att lämna in olagliga skjutvapen utan att straffas. På drygt två månader har 26 000 vapen kommit in.

Människor kan äga vapen helt lagligt. Men om de har köpt stulna pistoler eller har ett gevär som de inte har tillstånd för, så kan man säga att vapnen är illegala, eller olagliga. Reglerna för att äga vapen ser olika ut i olika länder.

I Australien tror myndigheterna att det finns ungefär 260 000 illegala pistoler och andra skjutvapen. En del olagliga vapen används till brott. Även om den som har ett olagligt vapen själv inte använder det, kanske någon brottsling får tag på det. Det kan också hända olyckor med vapen som inte förvaras säkert.

Höga böter eller fängelse

I Australien kan människor i vanliga fall få mycket höga böter och till och med fängelse för olagliga vapen. Men i tre månader har de chans att lämna in vapnen, utan att straffas. Att någon som erkänner ett brott slipper straff kallas amnesti.

Varför ger då myndigheterna i Australien amnesti för vapenbrott? Jo, de hoppas att så många som möjligt lämnar in olagliga vapen. En del personer har kanske velat lämna in vapen förut också, men har varit rädda för att straffas. Kanske har de till exempel ärvt ett gevär från en släkting.

Amnestin började den 1 juli. I början av september hade 26 000 olagligt ägda pistoler, gevär och andra skjutvapen lämnats in. I genomsnitt har över 400 vapen per dag lämnats in.

Många av de här vapnen är nog ganska moderna. Men bland vapnen finns också en revolver från 1856 och vapen från både första och andra världskriget, berättas det på justitieminister Michael Keenans hemsida.

Australiensarna har till den 30 september på sig att lämna in olagliga vapen. Regeringen påminner om att den som efter det har olagliga vapen hemma kan dömas till hårda straff.

Länktips:
Quiz: 8 frågor om Australien

Pressmeddelande (på engelska) från Australiens regering
Regler för att ha vapen i Sverige (polisen.se)
Sajt om vapenamnestin (på engelska)


Ordkoll

I texten finns orden AMNESTI och ILLEGAL. Försök att förklara dem med egna ord!


Förslag till diskussion

♦ Tänk dig att du råkar hitta en pistol i en väska som du ärvt av en släkting. Vad skulle du göra då? Varför?
♦ Hur skulle det kännas att ha något hemma som du vet är olagligt att ha?
♦ Varför lämnas inte ännu fler olagliga vapen in i Australien in, tror ni? Försök att komma på flera olika skäl.
♦ Vad tycker ni om amnestin i Australien? Diskutera.


Förslag till uppgifter att ta reda på

♦ Kolla efter den 30 september: Hur gick det till slut? Hur många vapen lämnades in i Australien?
♦ Vad är ett vapenskåp?
♦ Vilka i Sverige kan få ha jaktvapen?