27 meter högt klocktorn flyttas

I Kiruna håller en stor del av staden på att flyttas. Nu är det snart dags för flytten av ett klocktorn. Det är 27 meter högt och tas ner bit för bit. (Tips: Under texten finns ett quiz om Kiruna.)

I Kiruna finns det väldigt stora gruvor för järnmalm. För att kunna bryta ännu mer malm så vill gruvbolaget spränga vidare nere i marken. Då skulle hålen hamna under en del av Kiruna där många i dag bor och jobbar och det kan bli farligt. Därför rivs väldigt många hus och nya byggs på en annan plats. Men en del byggnader kommer i stället att flyttas.

Stadshuset rivs och ett nytt byggs. Men stadshuset har ett klocktorn som ska sparas och flyttas. I början av maj är det dags att påbörja flytten, berättar Sveriges Radio Norrbotten. Tornet är 27 meter högt och väger ungefär 160 ton. Det ska enligt planen delas i sex delar och sen monteras ihop igen.

Jobbet blir lite knepigare av att människor jobbar i stadshuset. Säkerheten är jätteviktig, berättar Mats Helin för radion. Han är projektchef på företaget som ska sköta tornflytten.

– Mycket av momenteten kommer att utföras nattetid, säger Mats Helin till radion.

Lyssna på ett radioinslag om hur jobbet ska gå till (Sveriges Radio 2017-04-21):


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-21

Gör vårt quiz om Kiruna

Tips: Ett av svaren på frågorna finns i texten här ovanför.

Mer att läsa