30 000 plastpåsar knöts ihop i världsrekord

Texten ingår i Tema PLASTPÅSAR

Filmklippet visar ett världsrekord satt 2014. Tyskar gjorde då en kedja av 30 000 plastkassar. Någon hade räknat ut att så många kassar användes på en enda timme i Tysklands huvudstad Berlin.

Det här världsrekordet var lite speciellt. Människorna som var med och satte det tyckte kanske att det var roligt att sätta världsrekord. Men de ville också få politiker och andra att reagera på hur många plastkassar som används.

Det tyska rekordet slogs 2015 när elever från en skola i Sydafrika gjorde en ännu längre kedja av plastpåsar. Den innehöll över 40 000 plastpåsar och var drygt 15 kilometer lång. När du läser det här kanske det rekordet också är slaget. I februari 2016 planerade en grupp på Facebook att göra en kedja med minst 50 000 plastpåsar.


Förslag till uppgifter

1. Försök att ta reda på hur det går med Facebookgruppens världsrekordförsök. Gruppens sida finns här. Den är på engelska.

2. Ta reda på ungefär hur många plastkassar som din närmaste mataffär säljer på en dag. Hur många blir det på en dag? Hur lång skulle en kedja av de påsarna bli?


Text: Lisa Blohm
Filmklipp: Local 12
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2016-02-29