33 räddade efter 69 dagar i gruva

(Bilden: Mannen i mörka glasögon är Luis Urzua, som räddades sist ur gruvan. Till höger står Sebastian Piñera, president i Chile 2010. Bakom dem syns kapseln som gruvarbetarna åkte upp i.)

Sommaren 2010 var det ett ras i en gruva i Chile. 33 gruvarbetare blev instängda, mer än 600 meter under marken. Efter över två månader räddades de.

Raset i San Joségruvan inträffade den 5 augusti 2010. Ett smalt hål borrades ned från marken och ner i gruvan. När borren kom ned, satte de instängda gruvarbetarna en papperslapp på den och berättade att de levde. Då hade det gått 17 dagar. De 33 männen nere i gruvan hade lyckats ta sig till ett sorts skyddsrum i berget, där det fanns lite mat och vatten.

Hålet var alldeles för smalt för att en människa skulle kunna ta sig upp genom det. Från marken började man därför att borra ett större hål. Det skulle ha en diameter på ungefär 66 centimeter. Att borra i berg tar väldigt lång tid och man räknade med att det skulle dröja många veckor innan hålet var klart.

Genom smalare hål skickades mat, mediciner, filmer och spel ned till männen. De kunde också prata i telefon med sina familjer. Människor runt om i hela världen följde nyheterna från Chile. Den 13 oktober hände till sist det som alla hade hoppats på. Hålet var klart och en kapsel skickades ned genom det. Männen klev in i kapseln och hissades upp, en efter en. Den första som kom upp hette Florencio Avalas, 31 år och pappa till två barn.

Alla de 33 räddades. De hyllades som hjältar och bjöds in till tv-program. Men många har haft det tufft efteråt, har de berättat för journalister. De har till exempel haft mardrömmar och svårt att få jobb.

Text: Lisa Blohm
Bild: Hugo Infante/chilenska staten
Publicerat: 2015-03-09
Källor: Svenska Dagbladet, Arbetet, Expressen med flera


Youtube-klipp

Båda filmklippen är på engelska. (Det kan finnas annonser i klippen.)

Från nyhetssajten RT, när gruvarbetarna räddas:

Ett tidigare klipp, från CBS News, om hur räddningen skulle gå till: