40 drunknade i juni och juli

Under juni och juli månad drunknade 40 människor i Sverige eller på resa utomlands. 2016 kan bli ett dystert år när det gäller drunkningar.

Svenska livräddningssällskapet samlar in statistik om hur många som drunknar varje månad. I statistiken finns både de som drunknar i Sverige med och svenska medborgare som drunknar i ett annat land.

Det är nästan alltid på sommaren som flest människor drunknar. Det är då flest badar utomhus eller åker båt. Under juni och juli drunknade 40 personer. Tyvärr kan man räkna med att det är flera drunkningar i augusti också.

Mellan januari och juli i år drunknade 85 personer. Det är 22 fler än samma tid förra året. Men det är lite färre än 2014. Då drunknade 39 människor bara i juli månad och 137 under hela året.

Under 2015 drunknade också 40 människor under juni och juli och hela 35 stycken under augusti månad.

Av dem som har drunknat hittills i år är de allra flesta män. Så brukar det vara. Bland barn är det också vanligare att pojkar drunknar än att flickor gör det. Av de 40 som drunknade under juni och juli drunknade 17 när de badade och 10 råkade ut för någon sorts båtolycka.

Länktips: Statistik över drunkningar (Svenska livräddningssällskapet)

Förslag på diskussion och övningar

1. Man måste kunna simma för att få godkänt i idrott i grundskolan. Vet ni vad som gäller? Kolla annars upp det.

2. Det är mycket vanligare att män drunknar än att kvinnor gör det. Varför är det så, tror ni? Diskutera.

3. Titta i statistiken över drunkningar. Ni kan välja på 2016 och tidigare år. Gör ett diagram över något som är intressant med statistiken.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-08-15