41 miljoner ogiltiga sedlar saknas

Tre sorters sedlar blev ogiltiga i somras. Många verkar ändå ha gamla sedlar hemma. Riksbanken saknar nämligen sedlar värda 1,3 miljarder kronor. Och väldigt snart är det för sent att byta ut dem.

Förra hösten fick Sverige nya 20-lappar, 50-lappar och 1 000-kronorssedlar. I nio månader gick det bra att betala med både de gamla och de nya sedlarna. Från den 1 juli är det bara de nya som duger.

Tills nu har det ändå gått att lämna in de gamla sedlarna på ett bankkontor och växla till sig nya pengar. Men den 1 september blir det stopp för det. Den som har slarvat med att leta i jackfickor, sparbössor och byrålådor riskerar att bli besviken. Om gamla sedlar hittas senare i höst, så är de i princip värdelösa. (De går fortfarande att växla in hos Riksbanken ett tag till, men det kostar pengar och är krångligare.)

Riksbanken är en sorts bank för bankerna och bestämmer hur många sedlar som ska tryckas. Enligt Riksbanken saknades det nu i slutet av augusti gamla sedlar för 1,3 miljarder kronor, berättar SVT Nyheter. Det är ogiltiga sedlar som borde finnas någonstans, men som inte har växlats in.

– Det är svårt att veta var alla försvunna sedlar är, men vi tror att de finns hemma hos människor i ganska stor utsträckning, säger Christina Wejshammar på Riksbanken till SVT.

En del gamla sedlar har nog människor sparat med flit. De kanske samlar på sedlar eller tycker att det är kul att ha en gammal 20-lapp kvar om 30 år.

De flesta av de saknade sedlarna är 20-lappar. Enligt SVT Nyheter handlar det om 36 miljoner gamla 20-lappar. Det blir i genomsnitt ungefär 70 kronor per invånare i Sverige.

I oktober är det dags för ännu fler nya sedlar och dessutom nya mynt. Läs mer om dem i vårt Tema PENGAR från hösten 2015.

Se SVT Nyheters tv-inslag om nyheten (2016-08-29)


Text: Lisa Blohm
Foto: Riksbanken
Publicerat: 2016-08-29