Afghansk pojke kämpar för att få bo i Uppsala

En 14-årig afghansk pojke vill bo kvar i Uppsala kommun. Kumla kommun vill att han ska bo i Kumla. Nu ska en domstol bestämma hur det blir.

Det är Sveriges Radio som berättar om 14-åringen. Han kom till Sverige 2014 utan sin familj. Sveriges kommuner ska dela på ansvaret för ensamkommande flyktingbarn. Just den här pojken skulle Kumla kommun ta hand om. Men 2014 fanns det ingen plats för honom där. Därför bad Kumla en annan kommun om hjälp. Pojken fick bo i Uppsala kommun och Kumla betalade för det.

Nu har Kumla kommun plats för 14-åringen. Därför bestämde kommunen att pojken skulle flytta till Kumla, men det ville han inte själv. Han trivdes i skolan i Uppsala, spelade fotboll där och har lärt känna vuxna som han trivs med. Pojken klagade hos en domstol. Domstolen ändrade kommunens beslut och bestämde att pojken skulle få bo kvar i Uppsala.

Nu var det i stället Kumla kommun som protesterade. Kommunen klagade hos en annan domstol, som heter kammarrätten. Den kan ändra den första domstolens beslut. Så nu är det osäkert hur det blir.

Varför vill då Kumla kommun att pojken absolut ska flytta dit? Jo, kommunen har fortfarande ansvar för honom. Det kan bli billigare och lättare för Kumla om 14-åringen bor där. I Kumla tror man också att fler barn kan vilja göra likadant om 14-åringen får som han vill. Det tror Kumla kan bli krångligt för kommunerna.


Lyssna: Hör 14-åringen berätta själv (Ekot i Sveriges Radio 2016-04-15)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-15