Ägare får böta många tusen för hundbett

När hundägaren var borta rymde hennes hund genom ett öppet fönster. Hunden bet och rev en elvaårig flicka. Nu ska hundägaren betala 33 500 kronor. (Hunden på bilden är inte den i texten.)

Händelsen inträffade i somras i Helsingborg i Skåne. Tidningen Helsingborgs Dagblad skriver att en ung kvinna hade lämnat sin stora hund ensam hemma i villan. När kvinnan gick ut, stängde hon inte köksfönstret ordentligt och hunden smet iväg.

Då hoppade den in i grannens trädgård och jagade barn där. En elvaårig flicka ramlade och blev både biten och riven av hunden.

Hundägaren åtalades för brott och fallet har nu avgjorts i Helsingborgs tingsrätt. Flickans mamma berättade under rättegången att elvaåringen haft mardrömmar och inte vågat gå ut efter händelsen. Elvaåringen ska heller inte ha kunnat bada i somras på grund av sina sår.

Domstolen kom fram till att kvinnan slarvat, så att hunden kunde rymma. Hunden hade tidigare också varit aggressiv mot andra barn. Därför tycker domstolen att hon borde ha varit extra försiktig.

Hundägaren har nu dömts att betala sammanlagt 33 500 kronor efter händelsen. Av de pengarna är:

 • 3 500 kronor ett skadestånd till elvaåringen.
 • 10 000 kronor till en advokat.
 • 20 300 kronor dagsböter. (290 kronor per dag i 70 dagar.)

Enligt tidningen bor hundägaren och hunden inte längre kvar i Helsingborg.


Extra fakta: Det här är dagsböter

Dagsböter är ett straff som människor kan dömas till för vissa brott. Den här sortens böter skiljer sig från till exempel parkeringsböter, då alla som har parkerat fel på ett visst ställe får böta lika mycket. Hur mycket man får betala i dagsböter beror på två olika saker:

1. Hur allvarligt domstolen ser på brottet. Domstolen kan döma ut ett straff på minst 30 dagsböter och högst 150 dagsböter.

2. Hur den dömdas ekonomi ser ut. Den som har en hög lön får böta mer per dag än den som har varit arbetslös länge. Det lägsta beloppet per dag är 50 kronor och det högsta är 1 000 kronor. Källa: Domstolsverket

Diskutera gärna: Varför tror ni att systemet med dagsböter ser ut så här? Vad tycker ni om det?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-02-01


Förslag på räkneuppgifter (facit längre ned)

1. Hundägaren skulle betala sammanlagt 33 500 kronor. Elvaåringen skulle få 3 500 kronor i skadestånd. Hur stor del av pengarna fick flickan?
a) Svara i bråk (på ett ungefär).
b) Svara i procent, avrundat till heltal.

2. Läs under extra fakta här ovanför om hur dagsböter räknas ut. Svara sedan på de här frågorna:
a) Hur mycket är det högsta belopp som någon sammanlagt kan få betala i dagsböter?
b) Vad är det lägsta belopp som någon sammanlagt kan få betala?

Klicka för facit

 • Svar på fråga 1


  a) Ungefär 1/10.
  b) 10 procent.

 • Svar på fråga 2


  a) 150 000 kronor.
  b) 1 500 kronor.

Mer att läsa