All världens tårar räcker inte till en flod

Går det att göra en hel flod av tårar? Det har några brittiska studenter försökt att ta reda på. Deras svar blev nej. Men om alla människor grät samtidigt skulle i alla fall en stor simbassäng fyllas.

Du har kanske hört uttrycket ”han grät floder av tårar” någon gång. Det är nog ingen som tror att en enda människas tårar skulle fylla en hel flod. Men vid ett universitet i Leicester i Storbritannien ville några studenter ta reda på om alla människors tårar skulle räcka.

De räknade på en väldigt liten flod, Roe River i USA. Den är bara 61 meter lång. I ett pressmeddelande från universitetet står det att det ändå rinner över 700 miljoner liter vatten i floden på ett enda dygn. Det har studenterna räknat ut. En vanlig tår är ungefär 0,006 milliliter saltvatten. Det betyder att det behövs 2 500 tårar för att fylla en enda matsked.

Studenterna kom fram till att inte ens om alla världens människor grät samtidigt, så skulle tårarna räcka till Roe River.

Men hur mycket kan tårarna då räcka till? Jo, studenterna räknade sedan på hur många tårar som behövs i en simbassäng. Då kom de fram till att om alla människor på jorden grät 55 tårar var, så skulle det räcka till en 50-metersbassäng.

Har man någon nytta av att veta det här? Kanske inte. Men studenterna hade nog i alla fall ganska roligt när de räknade. De skrev om sin uträkning i en tidning för studenter på universitetet i Leicester.


Extra fakta – så räknade studenterna på simbassängen

Det här visste de:

  • Jorden har ungefär 7,408 miljarder människor.
  • En tår är 0,0062 milliliter vatten.
  • Simbassängen var 50 meter lång, 25 meter bred och hade 2 meter djupt vatten.

Så här räknade de:

  • Bassängen rymmer 50 x 25 x 2 liter vatten. Det blir 2,5 miljoner liter. Det är alltså så många liter tårar som behövs för att fylla den.
  • Om alla människor på jorden gråter en enda tår, så blir det 7,408 miljarder x 0,00062 milliliter. Det blir nästan 46 000 liter vatten.
  • Sedan delade de 2,5 miljoner liter med 46 000 liter. Det blev ungefär 55. Det betyder att varje människa ska gråta 55 tårar.

Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-05-04

 

Länk för lärare: Studenternas text om beräkningen (Journal of interdisiplinary science topics, en tidskrift som görs  i utbildningssyfte.)