Ankor hejdade OS-vinnare

OS-vinnare brukar bli rätt kända. En del blir extra berömda. En av dem var roddaren Bobby Pearce. Han blev känd för att vara snäll mot ankor under ett OS-lopp.

Bobby Pearce kom från Australien och gjorde sitt första OS i Amsterdam i Nederländerna 1928. I kvartsfinalen rodde han mot en fransman. Mitt under tävlingen kom en anka med ungar simmande över vattnet. I en intervju nästan 50 år senare berättade Bobby Pearce att publiken skrek och viftade. Han upptäckte ankorna, bromsade in båten och väntade tills ankorna hade flyttat på sig. Under tiden hade Bobbys motståndare tagit sig förbi. Men Bobby Pearce var en mycket duktig roddare. Han kom ikapp, vann loppet och till slut hela OS. Tidningar i Nederländerna skrev under OS om händelsen med ankorna och Bobby Pearce blev populär. Fyra år senare vann han ett nytt OS-guld.

Vad hade Bobby Pearce gjort om loppet hade varit väldigt jämnt? Hade han stannat för ankorna även om det hade kostat honom en guldmedalj? Det får vi nog aldrig veta.

Förslag till skrivuppgifter:

1. Tänk dig att du är en anka med ungar. Plötsligt kommer roddarna i en OS-tävling emot er med full fart. Vad tänker du och vad händer? Berätta!

2. Låtsas att du är en journalist som är på plats i Amsterdam och intervjuar Bobby Pearce. Skriv sen en nyhetsartikel om när Bobby stannar för ankorna.

Länktips – läs om några andra deltagare i olika OS:

På engelska:
Wilma Rudolph
 var en löpare från USA som blev förlamad som barn, men lärde sig gå igen och vann tre OS-guld (tnhistoryforkids.org)

Ian Thorpe var av indiansläkt och en fantastisk idrottsman. Han vann två OS-guld, men blev av med gulden och dog utfattig. (thebiglead.com 2016-08-02)

 

På svenska:

Yusra Mardini är en flykting från Syrien som tävlar i OS 2016. Hon och systern drog en båt med flyktingar på Medelhavet. (gp.se 2016-08-06)

sok.se och olympics.org finns det mycket mer att läsa om OS-deltagare.


Text: Lisa Blohm
Bildkälla: Wikimedia Commons (Public Domain)

Publicerat: 2016-08-06

Källor: 101olympians.blogspot.seworldrowing.com, olympics.org med flera