Vinnaren 2015 skrev om barn och krig

Vitryskan Svetlana Aleksijevitj får 2015 års Nobelpris i litteratur. En av hennes böcker bygger på berättelser från människor som var barn under andra världskriget.

Det är Svenska akademien som bestämmer vem som ska få Nobelpriset i litteratur. När namnet på årets pristagare lästes upp, klappade många i publiken i händerna.

Svetlana Aleksijevitj har skrivit mycket om krig. Hon har också skrivit om en hemsk kärnkraftsolycka i Tjernobyl. När hon har skrivit sina böcker har hon ofta intervjuat väldigt många människor. Det som de berättar blir små berättelser i boken. Det blir som många röster tillsammans.

bok_aleksijevitj5_140När Svetlana pratade med människor som var barn under andra världskriget var människorna vuxna. Så här har Svetlana själv beskrivit att hon gjorde för att få dem att berätta: ”Jag bad dem om en enda sak: att minnas sina barnsliga ord. Sina barnsliga känslor. Att återvända till den tid då de fortfarande var änglar. För jag visste: detta kan inte berättas med andra ord.” Citatet kommer från bokförlaget Ersatz hemsida.

Människorna som berättar upplevde kriget i det som då var Sovjetunionen. Deras minnen av kriget har Svetlana samlat i boken De sista vittnena. Där finns minnena av barn som letar efter sina föräldrar, som ser askan av nedbrunna hus och som drömmer om en ängel som ska rädda dem.

Svetlana Aleksijevitj hann själv aldrig uppleva andra världskriget. Hon föddes 1948 i Ukraina. Hennes pappa var vitryss och så småningom flyttade familjen till Vitryssland. Där jobbade Svetlana som både lärare och journalist. Så småningom började hon att skriva böcker. I stället för att hitta på egna historier, så låter hon människor berätta om sina minnen.

När Svetlana var ung var Vitryssland och Ukraina en del av Sovjetunionen. Många som bestämde gillade inte det som hon skrev och först stoppades hennes böcker. När Vitryssland hade blivit ett eget land fanns det också ledare som inte gillade Svetlana Aleksijevitj. Därför har hon ibland bott i andra länder i Europa. Ett av de länderna är Sverige.


Text: Lisa Blohm
Bokomslag: Bokförlaget Ersatz
Publicerat: 2015-10-08