Bakteriejakt i tunnelbanan

Forskare vill få koll på vilka bakterier som finns i tunnelbanan i Stockholm. I mars samlar de därför in prover från nio olika stationer.

Prover kommer att tas med hjälp av tops, små pinnar med en mjuk del av nylon. Det skriver tidningen Dagens Nyheter som berättar om forskningen. Tunnelbanornas säten och ledstängerna på rulltrapporna är två av de ställen som ska kollas av. I sommar ska varenda tunnelbanestation i Stockholm testas. Sen ska ungefär 5 000 prover per år göras i fem år.

Forskarna vill få svar på vilka olika sorters bakterier som finns i tunnelbanan. De vill också undersöka om det skiljer sig mellan olika stationer, platser och årstider och få reda på hur bakterierna sprids.

Klas Udekwu leder forskargruppen. Han säger att man vet att ledstängerna på rulltrappor är utsatta för bakterier.

– Men det kanske visar sig att det är mer smutsigt att sätta sig på ett säte, eller det kanske finns mer bakterier på en mobil eller pendelkortet, säger han till Dagens Nyheter.

Han säger att forskarna vill upptäcka hur tunnelbanan kan förändras på ett sätt som är bra för vår hälsa. Till exempel trivs kanske bakterierna extra bra på vissa material i tunnelbanan. Då kanske man kan använda andra material i stället. Fast väldigt många bakterier är inte ett dugg farliga för människor, utan är till och med bra för oss.

Det är inte bara i Stockholms tunnelbana som det ska letas bakterier. Forskarna i Stockholm är med i ett jättestort projekt med forskare i 47 städer. De kan jämföra hur det ser ut i olika tunnelbanor i många olika länder. Projektet startade i New Yorks tunnelbana. Där hittades många tusen olika sorters bakterier.

Länktips: Läs Dagens Nyheters längre text om nyheten (dn.se 2016-03-14)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-03-14