Barn hittade dynamit och tog med hem

Några killar i Ljungskile i Bohuslän hittade gammal dynamit. Då fick polisens bombgrupp rycka ut.

Pojkarna är mellan tio och tolv år gamla och lekte i skogen. Där gjorde de ett spännande fynd. Lördagen den 16 april tog de med sig några av de hittade sakerna hem. Tidningen Bohusläningen skriver om nyheten och har intervjuat Björn Wärnberg, som är pappa till en av pojkarna.

– Jag trodde först att det var hotdogs. Det såg precis ut som brända korvar. Sen såg jag att det stod Alfred Nobel, 1937 på dem, säger Björn Wärnberg till tidningen.

Han förstod då att det kunde vara sprängmedel, eftersom Alfred Nobel uppfann dynamiten. Föräldrarna kontaktade polisen, som kom sent på lördag kväll. Polisen såg att det var dynamit. Då fick en särskild bombgrupp ta hand om sprängmedlet. Det eldades upp på en parkeringsplats.

Jenny Widén på polisen i Göteborg säger att det inte är helt ovanligt att människor hittar gamla sprängämnen. Dynamit kan vara kvarglömd på en gammal byggarbetsplats, till exempel. Den som hittar sånt ska varken ta hem det eller ta med det till polisen.

– Man ska låta det ligga och ringa polisen. Låt det vara, ta möjligtvis ett kort men hantera inte godset. Det är det säkraste, säger Jenny Widén till Bohusläningen.


Länktips: Läs nyheten i tidningen Bohusläningen (2016-04-17)

Nukunskap.se har ett quiz om Alfred Nobel och Nobelpriset.

 


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-04-18