Belgare bor luftigare än rumäner

Människor i Belgien och på Cypern bor sällan trångt. Men i Rumänien, Ungern och Polen gör väldigt många det.

Att bo trångt kallas för trångboddhet. Men vad är egentligen trångt? Det kan man tycka väldigt olika om. Det varierar också med tiden, och mellan olika länder. När man i Sverige i dag bor ensam i ett rum och kök, räknas det som trångt. För 100 år sen hade man sagt att fyra personer kunde bo i en sådan lägenhet.

EU tar fram statistik över hur många som är trångbodda i olika länder. Enligt Sveriges sätt att räkna ska det finnas ett sovrum för varje barn i en familj. Annars räknas det som trångbott. Men i EU:s statistik tycker man att två barn under tolv år kan dela rum utan att familjen bor trångt. EU tycker också att två äldre barn kan dela rum, om båda är killar eller båda är tjejer.

Inom EU är trångboddhet vanligast i Rumänien, där fler än hälften bor trångt. I Belgien och på Cypern är det bara 2 av 100. Här nedanför ser du hur det ser ut i fler länder. Statistiken kan ha gjorts på lite olika sätt i olika länder. Den stämmer nog på ett ungefär, men inte exakt. I statistiken är det EU:s modell för trångboddhet som har använts.


 

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-01