Berättare bjuder på några knep

Kersti Ståbi

Kersti Ståbi

Kersti Ståbi jobbar med att berätta sagor och andra historier, för både barn och vuxna. Det handlar om gudar, vättar, spöken och mycket annat. Hon ger några tips till den som själv vill berätta.

För Kersti har livet alltid varit fullt av historier. En del sanna, en del påhittade och så såna där det kan vara svårt att veta vad man ska tro. I dag både sjunger och berättar hon.

– Jag tror att vi människor är som gjorda för att lyssna på berättelser. Man vill veta hur det slutar. Det är enkelt att lyssna på en berättelse, säger hon.

Det händer förstås att människor är lite tveksamma. Några kanske tycker att sagor bara är för småbarn.

– Men så fort historien är igång, så spelar det ingen roll. När jag väl börjar berätta, försvinner lyssnarna in i den världen. Det bara händer, men det måste förstås vara en historia som är bra. Ibland är det magiskt, säger Kersti Ståbi.

Hon säger att det är ganska enkelt att berätta sagor. Det kan ju vara lätt för henne att säga, kan man tycka. Hon jobbar ju med det här. Men Kersti ger några råd:

1. Hitta en historia som du tycker om.
2. Se till att få berätta samma berättelse flera gånger, för då sitter den. Först kanske bara för en person, sen för flera. Tre gånger på en dag är bra.
3. Härma gärna en sagoberättare om du har hört någon.
4.
Hitta en plats där det är ostört. Kanske sitter ni i ett hörn av klassrummet.
5. Börja berätta! Om man har övat lite, så berättar sig sagorna själva.

Kersti Ståbi har väldigt många olika sagor, sägner och spökhistorier att berätta. Det borde vara svårt att komma ihåg allt. Det kan det vara, säger hon, men hon har några tricks.

– Jag brukar till exempel bestämma jättenoga hur det ska börja, bestämma platsen noga och veta namnen på alla som är där, säger Kersti .

Hon ser också till att vara säker på hur sagan ska sluta och vad som ska hända i historien. Men hon lär sig inte varenda mening utantill. Därför blir det ofta lite olika. Det är också en bra sak med sagor. En del saker ska alltid vara med, men sen kan sagan berättas på många olika sätt.

Kersti Ståbi tipsar om några källor till berättelser:

  • Bibliotekarier har massa bra tips.
  • Bengt af Klintbergs ”Råttan i pizzan”, om moderna vandringssägner.
  • Sagosamlingen Tusen och en natt.
  • Norska folksagor och sägner. Sagorna är nedskrivna av Asbjørnsen och Moe.

Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock och Fabula Storytelling (på Kersti)
Publicerat: 2015-03-25