Big Ben i London ska hålla tyst i fyra år

Klockan Big Ben är en känd symbol för Storbritanniens huvudstad London. Nu ska klockan rustas upp och därför vara tyst till 2021.

Big Ben finns i ett 96 meter högt klocktorn i parlamentshuset. Därinne sitter politikerna som styr Storbritannien. Ofta menar folk hela tornet när de pratar om Big Ben.

Många turister vill se Big Ben i verkligheten och höra klockornas slag. Men nu kanske London-besökare blir besvikna. Måndagen den 21 augusti slår klockan en sista gång mitt på dagen innan den ska lagas. Sen räknar man med att det tar ungefär fyra år att få allt klart, skriver tidningen The Guardian.

En klocka väger 13,5 ton

Inuti tornet finns fem klockor. Den största väger 13,5 ton och den slår varje timme. Sen finns det fyra mindre klockor. De slår en gång i kvarten, och spelar då olika korta melodier.

Maskineriet som ser till att klockan går som den ska är gammalt. Det var 1859 som den stora klockan sattes på plats. Sen dess har Big Ben slagit för det allra mesta, även om det har varit en del avbrott.

När klockan ändå repareras passar man på att fixa andra saker i tornet också. Till exempel ska brandsäkerheten bli bättre. Det gör nog att det tar lite längre tid att laga klockan än det annars hade gjort.

Trots att klockan inte slår, ska den visa tiden – i alla fall för det mesta. Vid några speciella tillfällen ska klockan också få låta även under reparationen, skriver The Guardian. På nyårsafton ska britterna kunna höra sin klocka slå.


Extra fakta om Big Ben

♦ Minutvisaren är 4,3 meter och timvisaren 2,7 meter lång.

♦ Under första världskriget 1914 till 1918 tystnade Big Ben i två år. Klockan lystes inte heller upp. Det var för att göra det svårare för tyska luftskepp att hitta och bomba parlamentshuset.

♦ Under andra världskriget slog Big Ben sina slag, men klockans urtavla var släckt.

♦ Tornets största klocka drogs dit på en vagn med 16 hästar. Klockan sprack ganska snabbt och fick lagas, så det tog ett par år innan just den klockan kunde användas.

♦ Det finns en urtavla på varje sida av tornet, alltså fyra stycken.

Källa: Encyclopaedia Britannica


Text: Lisa Blohm
Foto från pixabay.com

Publicerat: 2017-08-15

Förslag till övningar

1. Välj ut ett par ord eller uttryck i texten som du tycker är ovanliga eller svåra. Ta reda på vad de betyder om du inte vet det, och förklara dem sedan med egna ord.

2. Läs den brittiska tidningen The Guardians nyhetstext om Big Ben. Välj ut tre meningar och försök att översätta dem till svenska.

3. Ta reda på mer fakta om Big Ben.

Några länktips:
Organisationen Guy Fox History project skrev mycket om Big Ben när klockan fyllde 150 år.

Parlamentshuset berättar om några viktiga årtal i klockans historia. Sidorna är på engelska.

Se och hör klockorna (16 sekunder in i klippet.)


Youtube-klippet kommer från UK Parliament.