Blå diamant stals under franska revolutionen

På ett museum i USA finns en blå diamant kallad Hopediamanten. Det är den som syns på bilden. Stenen tros vara samma blå diamant som stals under franska revolutionen.

Det här är en av flera ädelstenar med en spännande historia. Fina blå diamanter är ovanliga. På 1600-talet skaffade sig den franske juvelhandlaren Jean-Baptiste Tavernier en stor blå diamant i Indien. En del säger att han köpte stenen, andra att han stal den från en gudastaty. Juvelhandlaren återvände i alla fall till Frankrike. Där sålde han sin blå diamant till kungen.

Mer än hundra år senare var det dags för franska revolutionen i Frankrike. Revolutionen startade 1789. Sommaren 1791 försökte den franska kungafamiljen att fly, men fångades in. Familjen sattes i fängelse och kungen och drottningen avrättades senare.

När kungafamiljen fängslades, så togs också deras juveler. Bland dem fanns den blå diamanten. Senare stals den.

Men på 1800-talet dök diamanten upp igen. I alla fall så tror experter att det är samma sten, även om det inte går att veta helt säkert. Diamanten köptes på auktion av en bankägare som hette Hope och därför kallas diamanten Hopediamanten. Så småningom hamnade stenen på ett museum i USA. Där kan besökare se den blå diamanten, som sitter i ett smycke tillsammans med en mängd små vita diamanter.

Det berättas många fler historier om Hopediamanten, och att det skulle vila en förbannelse över den. Berättelserna handlar om att människor som har haft den har drabbats av död och hemska händelser. Diamanten har sagts bringa otur. Men det har gått att bevisa att såna historier inte har varit sanna. Liknande myter finns om andra kända diamanter.

Texten är en del av Tema ÄDELSTENAR.


Text: Lisa Blohm
Fotokälla: Smithsonian Institution Archives
Publicerat: 2015-12-01

Källor: gemselect.com, Smithsonian education, ne.se,