Blåmärken vanligaste skadan hos barn på akuten

Foto: Robert Owen-Wahl (CC0)

Skadade fingrar tas också om hand på akuten. Foto: Robert Owen-Wahl

 

Ungefär 150 000 barn var under 2015 på akuten efter att ha gjort sig illa. Den vanligaste skadan var blåmärken.

Små skador kan man ofta ta hand om själv, men vissa skador behöver undersökas av läkare. En del skadade kan få rätt hjälp på en vårdcentral. Andra söker vård på akuten på ett sjukhus.

Ny statistik visar ungefär hur många under 18 år som under 2015 sökte vård på akuten för en skada. Under det här året hade 16 000 barn skadat sig så allvarligt att de fick en säng på sjukhuset och stanna där minst en natt. Men de flesta kunde åka hem direkt efter att de hade blivit undersökta och kanske hade fått armar gipsade eller sår sydda.

Röntgen kan behövas

Den vanligaste skadan var blåmärken. Det låter kanske konstigt att barn åker till akuten för ett vanligt blåmärke. Men ett blåmärke är en blödning under huden och ibland är blödningen kraftig. Det kan göra mycket ont och man kan vara orolig för att det är en allvarlig skada. Kanske måste skadan också röntgas innan läkarna vet om något är brutet eller inte. (Längst ner på sidan finns staplar över hur vanliga olika skador är.)

De flesta som åkte till akuten hade skadat sig hemma eller när de sportat. Det absolut vanligaste var en skada i fotboll. Eftersom väldigt många spelar fotboll, så är det inte så konstigt att många också blir skadade. Lite längre ned kan du se hur många som skadades i några olika lagidrotter.

Extra fakta och källkritik:

Siffrorna om skador kommer från myndigheten Socialstyrelsen. När statistiken har tagits fram har man använt siffror från några sjukhus. Sen har man använt de siffrorna för att räkna på hur det borde se ut i hela Sverige. Det är nog en ganska bra gissning, men man har alltså inte räknat alla skadade på alla sjukhus. Därför ska man inte lita på att siffrorna stämmer exakt.


Förslag på diskussionsfrågor:

1. Vad skulle ni behöva veta för att ta reda på vilka idrotter som det är störst risk att skada sig i?

2. Vilka idrotter tror ni att man kan skada sig riktigt allvarligt i? Varför?

3. Finns det idrotter som känns säkrare än andra att hålla på med? Vilka?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-12
Länktips för lärare: Här finns en massa statistik om skador (socialstyrelsen.se)