Böjd flaggstång retar upp en del – vad tycker du?

Mitt i Stockholm står nu en böjd flaggstång med svenska flaggan på. En del gillar den. Andra är arga. En man har gripits, misstänkt för att ha försökt såga ned flaggan.


Publicerat: 2017-08-31 Text: Lisa Blohm


Den böjda flaggstången är ett konstverk som heter Du gamla du fria. Det är gjort av konstnären Mattias Norström och har tidigare stått i Vasaparken i Göteborg. Men sedan i tisdags, den 29 augusti, så finns flaggstången i Stockholm. Den står på Sergels torg, mitt inne i stan. Där går massor av människor varje dag.

När flaggstången visades i Göteborg reagerade människor väldigt olika på den. En del tyckte att flaggan hånades och var väldigt upprörda. En kvinna sa till tidningen Göteborgs-Posten att hon tyckte att flaggstången var fruktansvärd och att hon hade gråtit när hon såg den. Andra tyckte att flaggstången var rolig, bra och fick dem att tänka och fundera.

Konstnärer kan göra konstverk av olika orsaker. Den här flaggstången har Mattias Norström bland annat gjort för att få människor att tänka till om ett lands gränser, vem som får komma innanför gränsen och vem som inte får det. Han har också sagt att han har gjort konstverket med humor.

– Man skrattar till och sedan sätter det i gång tankar, det tycker jag gör det till ett bra verk, har Mattias Norström sagt i en intervju med Dalarnas Tidningar.

Natten mellan onsdag och torsdag grep polisen en man på Sergels torg. Han hade enligt tidningen Mitt i med sig en stege och en såg och skulle börja klättra när polisen kom. Man tror att han tänkte såga i flaggstången.


Lyssna på ett inslag i Sveriges Radio om flaggstången (2017-08-30)

Länktips: Läs om mannen som misstänks ha försökt såga i flaggstången (mitti.se 2017-08-31)


Förslag på diskussionsfrågor

1. Vad tycker ni i klassen om den böjda flaggstången? Varför?

2. Hade ni tyckt samma sak om det var en annan flagga som hängde på stången? Varför/varför inte?

3. Kan ni förstå dem som tycker annorlunda än ni om flaggstången? Förklara!

4. Vad betyder svenska flaggan för er?

5. Finns det saker som man får eller inte får göra med en flagga, tycker ni? Förklara hur ni tänker.


Omröstning – tyck till om flaggstången!