Böter för att katt och fiskar lämnats ensamma länge

En kvinna i Skaraborg lämnade sin katt och sina guldfiskar ensamma i nära två veckor. Nu får hon antagligen betala nära 10 000 kronor i böter.

Kvinnan skulle åka utomlands. Till polisen har hon sagt att hon var tvungen att åka iväg väldigt snabbt, skriver Skaraborgs Läns Tidning. Kvinnan hade ingen som kunde hjälpa henne med djuren. Hon ställde fram skålar med mat och vatten till katten och såg till att guldfiskarna hade mat.

Kvinnan blev borta ganska länge, i nära två veckor. Hon ska ha sagt till polisen att hon trodde att hon skulle vara borta kortare tid. Men resan blev flera dagar längre hon hade räknat med. Därför ringde hon efter tio dagar en fastighetsskötare och bad personen att titta till katten.

Hon blev sen polisanmäld för att djuren hade varit ensamma så länge. De hade klarat sig och inte blivit sjuka eller så. Men det finns en särskild djurskyddslag och regler som talar om hur djur ska tas om hand. Reglerna säger att katter ska tittas till minst två gånger om dagen och behöver få sällskap ibland. Det är extra viktigt om katterna bara kan vara inne. Kattlådan där de kissar och bajsar ska helst göras ren varje dag.

Kvinnan hade ju lämnat katten och guldfiskarna ensamma mycket längre. Hon bröt mot reglerna i många dagar. Därför har en åklagare nu bestämt att hon ska få böta 9 900 kronor, skriver Skaraborgs Läns Allehanda. Om kvinnan säger ja till det, så blir det ingen rättegång. Så gör man ibland med en del brott.

Länktips:

På Jordbruksverkets hemsida står det vilka regler som gäller för den som har djur.

Det här gäller för den som har katt.

Det här gäller för den som har hund.

Läs mer om brott i  Tema Brott och Tema Vittne.


Text: Lisa Blohm
Bild: iStock
Publicerat: 2016-08-11