Bränder ett sätt att vinna krig

I krig har bränder använts som ett sorts vapen. Ibland har de som försvarar ett land själva eldat upp hus och mark.

Soldater i krig har ibland tänt eld på städer och byar. Det har varit ett sätt att sprida skräck, förstöra och till och med döda. Genom historien finns det massa såna exempel, också från Sverige.

Men bränder har också varit ett sätt att hejda fienden. Det egna landets soldater har satt eld på åkrar, hus och lager av mat. Ibland har dricksvatten förstörts, broar sprängts och boskap skrämts iväg eller dödats. Då har anfallande trupper fått svårt att hitta mat och vatten eller söka skydd för vind och kyla.

När länder använder det här knepet i krig, brukar man prata om den brända jordens taktik. Ryssland är särskilt känt för det. Så har landet vunnit mot bland annat Sveriges kung Karl XII och Frankrikes kejsare Napoleon. Under andra världskriget möttes tyska soldater på väg genom Sovjetunionen av övergivna och förstörda platser. Många tusen tyska soldater frös och svalt ihjäl.

Det är inte bara fienden som drabbas av den brända jordens taktik. När ett land vill besegra motståndare på det här sättet, drabbas också många vanliga människor hårt. Deras hus kanske bränns ned, djur dödas, och matförråd förstörs. Människorna själva tvingas fly någon annanstans, om de inte redan har gjort det.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock. Bilden visar tyska soldater i Polen 1939.
Publicerat: 2015-09-02

Källor:ne.se, Världens historia med flera