Britt får Nobelpriset i litteratur 2017

En brittisk författare född i Japan får årets Nobelpris i litteratur. Han heter Kazuo Ishiguro och är född 1954.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-10-07


Varje år väntar författare, bokläsare och bokhandlare med spänning på vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Det här priset är det Svenska akademien som bestämmer om och i år heter alltså pristagaren Kazuo Ishiguro. Han har bland annat skrivit en roman som heter ”Återstoden av dagen” och som 1993 också blev en film som många vuxna såg.

Namnet på årets vinnare avslöjades i går, den 6 oktober. Kazuo Ishiguro verkar ha blivit mycket glad och rejält överraskad. Det verkar också ha förändrat hans dag. Han intervjuades i telefon av Adam Smith på Nobel Media och sa då så här:

– Jag är ledsen att du har fått vänta. Det är totalt kaos här är jag rädd. Det är plötsligt … en massa journalister har dykt upp och de köar ute på vägen.

Kazuo Ishiguro berättar också i intervjun att han är bra på att härma låtskrivaren och sångaren Bob Dylan, som fick Nobelpriset 2016. Då var det extra mycket diskussion efter priset, bland annat eftersom Bob Dylan först inte ens tackade. Han kom aldrig till prisutdelningen i Stockholm. Men det kommer Kazuo Ishiguro att göra.

Varje Nobelpris är värt 8 miljoner kronor. Om det är flera som delar på ett pris, så delar de också på pengarna. Men Kazuo Ishiguro får hela summan själv.


Publicerat: 2017-10-06
Text: Lisa Blohm

Länktips
♦ Läs om gamla Nobelpris i vårt Nobel-tema och gör vårt ganska svåra Nobel-quiz.
♦ Hela Adam Smiths intervju med Kazuo Ishiguro kan du höra och läsa här. Den är på engelska.


Diskussionsfrågor: Vad menar de egentligen?

Svenska akademien har skrivit varför just Kazuo Ishiguro får Nobelpriset. I det som kallas motivering skriver de att han i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

♦ Förstår ni vad akademien menar?
♦ Finns det ord som ni inte alls känner igen i motiveringen? Vilka?
♦ Tycker ni att akademien skulle ha skrivit på ett annorlunda sätt? Varför/varför inte?
♦ Har ni något förslag på hur de kunde ha skrivit om en författare som ni gillar?


Uppgift: Dramatisera

Dela in er i grupper om fem eller sex personer. En i gruppen är Nobelpristagare. En ringer och berättar för pristagaren att hen har vunnit. De andra är journalister och ställer frågor.

Testa att spela upp en liten scen. Ni behöver inte öva, om ni inte vill. Tvärtom kan det kanske bli roligare om ni improviserar.


Materialet på nukunskap.se omfattas av upphovsrätten.