Småkryp hjälper polisen

I tv-serier från USA kan man se hur insekter används för att lösa mord. Det används ibland också i Sverige.

Anders Lindström är forskare i Uppsala och entomolog, specialist på insekter. Han är också Sveriges enda rättsentomolog och hjälper polisen att utreda brott.

Det är nästan alltid spyflugor som är ledtråden. När ett djur dör på sommarhalvåret kommer det snabbt flugor och lägger ägg på dem.  Om en mördad människa blir liggande kommer det också flugor. Äggen kläcks sedan till larver, blir till puppor och till sist färdiga flugor.

Från ägg till färdig spyfluga tar det i Sverige 30 till 35 dagar, berättar Anders Lindström. Det beror lite på hur varmt det är. Larverna ömsar skinn när de växer och Anders kan avgöra hur gamla de är. På så vis räknar han ut hur länge någon har varit död. Det kan vara viktigt vid mordfall. En misstänkt kanske kan bevisa att hen har varit bortrest en helg och inte kan vara skyldig till mord de dagarna.

– Då har jag med hjälp av larverna kunnat visa att mordet måste ha skett dagen innan, säger Anders.

Det är ganska sällan som polisen ber honom om hjälp vid mord. Men Anders kunskap används också vid till exempel misstänkt tjuvskytte av vilda djur.

Den amerikanska tv-serien CSI handlar om mord. I serien dyker det ibland upp rätt speciella insekter när mordfall ska lösas. Anders Lindström tror att det är för att göra historierna lite mer spännande och att det för det mesta är spyflugor som gäller i USA. Precis som i Sverige.

Text: Lisa Blohm
Foto: Anders Lindström. Spyflugan på bilden kallas guldfluga.
Publicerat: 2015-01-19


Så här blir äggen flugor:
1. En flughona lägger ägg.
2. Äggen kläcks och blir larver.
3. När larverna ätit sig stora bildar de puppor.
4. Inuti puppan förvandlas larven.
5. En färdig fluga kommer ut ur puppan.

Det finns cirka 1 000 sorters spyflugor i världen och ungefär 50 i Sverige. En spyfluga som finns i Sydamerika lägger sina ägg på myggor medan myggorna flyger.
Källor: Anders Lindström och ne.se.

Ägg från spyfluga. Foto: Anders Lindström.

Ägg från spyfluga. Foto: Anders Lindström.

 

MER OM FORSKAREN

Till vardags jobbar Anders Lindström inte så mycket med brott. Han forskar mest om småkryp som suger blod och som kan sprida sjukdomar. Anders kontaktade själv polisen för att få vara med och lösa brott. Han tycker att det är läskigt och lite äckligt, men samtidigt spännande. Arbetsplatsen är Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Foto: Eric Blomgren