Cleo, Omar, Frans och Penny nya på namntoppen

Ordmolnet visar de 100 vanligaste namnen till nyfödda under 2016. Klicka på flikarna överst för att växla mellan flickor och pojkar.

Alice var det populäraste namnet att ge en nyfödd flicka under 2016. På pojksidan toppade Oscar listan, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

På listorna över 100 i topp fanns det också några helt nya namn. Cleo, Adele, Penny, Mila och Hedda var nya på tjejernas topplista. Bland killarna hette nykomlingarna i stället Frans, Nicolas, Thor, Omar, Milian och Mio. Namnen på listan är de namn som är barnen ska heta i första namn. Många har också ett eller flera mellannamn, men de räknas inte med i den här statistiken.

I ordmolnet här nedanför visas alla de 100 populäraste namnen för killar och de 100 populäraste namnen för tjejer. Ju större bokstäver, desto populärare namn. Det går att växla mellan flicknamnen och pojknamnen. Tips: Rör över ett namn, så ser du hur många som fick namnet i fjol.

Här under är de 100 vanligaste namnen för nyfödda pojkar och flickor 2016, i tabeller. Siffrorna i parentes efter namnen visar på vilken plats namnet kom 2015.


Förslag på uppgifter

  1. Vet du varför du heter som du gör? Ta annars reda på det och berätta i klassen.
  2. Om du får barn, vad vill du ge dem för namn? Varför?

Länktips: Här kan du se hur många i Sverige som har samma efternamn eller förnamn som du (scb.se). Läs mycket mer om befolkning i Tema befolkning.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-01-31

Mer om befolkning