Colombias president får fredspriset

För mindre än en vecka sen röstade människor i Colombia nej till ett avtal om fred i landet. Nu får landets president Juan Manuel Santos ändå Nobels fredspris. Han får det för sina försök att skapa fred. Det är han på bilden.

Colombia ligger i Sydamerika och där har det varit strider och inbördeskrig i över 50 år. Olika grupper har stridit mot varandra och mot regeringen. Minst 220 000 människor har dödats och flera miljoner har tvingats fly. Människor har mördats och kidnappats.

Under åren har många av de stridande grupperna lagt ner sina vapen. Men en grupp kallad Farc-gerillan har fortsatt att strida. För några år sen startade ett arbete för fred. President Juan Manuel Santos har arbetat hårt för ett avtal om fred med Farc-gerillan.

Efter fyra år var Farc och presidenten överens om ett avtal. Det fanns många olika punkter i avtalet. Farc skulle till exempel lämna ifrån sig alla vapen. Gerillasoldater som erkände brott och berättade vad de hade gjort skulle slippa fängelse.

Många trodde att det nu skulle bli fred i Colombia. Men först skulle landets invånare rösta ja eller nej till avtalet. Omröstningen var i söndags, den 2 oktober. En ganska liten del av människorna i Colombia röstade. Valet blev extremt jämnt, men nejsidan vann. Colombianerna röstade nej till fredsavtalet. Ett skäl till att människor röstade nej var att de tyckte att gerillasoldater borde hamna i fängelse för brott.

Nu är det väldigt osäkert vad som händer i Colombia. De högsta ledarna för Farc-gerillan och president Juan Manuel Santos har ändå inte gett upp hoppet om fred. Oavsett hur det går får nu alltså presidenten Nobels fredspris.

Nobels fredspris delas ut i Oslo. Gruppen som bestämmer vem som ska få Nobelpriset tror att Juan Manuel Santos ändå har gjort att den ”den blodiga konflikten har kommit närmare en fredlig lösning”.

Presidenten får priset ensam. Men Nobelpriskommittén i Norge säger att priset också är en hyllning till andra. Det är en hyllning till alla offer i inbördeskriget, till alla som arbetar för fred och till Colombias folk som inte har gett upp hoppet om fred. Prisgruppen hoppas också att det ändå kan bli fred i Colombia.

376 olika organisationer och personer hade föreslagits få fredspriset i år. Det är rekord. Nobelpriskommittén avslöjar inte vilka de föreslagna är.


Testa vårt quiz om Colombia


Länktips

Pressmeddelande på engelska om fredspriset  (2016-10-07)

”Nej till fredsavtalet i Colombia” (Sveriges Radio 2016-10-03)

Äldre artikel på nukunskap.se om fredsavtalet (2015-09-24)


Text: Lisa Blohm
Foto: USA:s försvarsdepartement

Publicerat: 2016-10-07