Cyklonen Debbie drog in över Australien

En mycket kraftig cyklon har drabbat Australiens östkust, i delstaten Queensland. Som mest har det blåst ungefär 75 meter i sekunden.

Cyklonen har fått namnet Debbie och drog in över land tidigt i dag, tisdag. Meteorologer i Australien säger att medelvinden under ett tag var över 50 meter per sekund. Under korta ögonblick blåste det upp till 75 meter i sekunden. Omräknat till km/h är det 270 km/h.

Vinden har orsakat översvämningar, slitit loss tak och slet upp träd med rötterna, rapporterar olika nyhetsmedier. Många människor har drabbats av strömavbrott och skolor har hållits stängda. Invånare i området hade fått rådet att hålla sig inomhus och gärna i en säker plats i huset. De skulle också undvika att resa när det blåste som kraftigast. Många människor hade före cyklonen flyttats från bostäder i farliga områden till säkrare platser.

Nu på förmiddagen, svensk tid, blev cyklonen Debbie lite svagare, men det handlar ändå om en mycket kraftig vind.

Meteorologer uppmanade människor att stanna inomhus i flera timmar efter att cyklonen passerat. Det är lätt att tro att faran är över fast den inte alls är det, skriver Australiens myndighet som övervakar vädret och gör prognoser.

Länktips: Läs en engelsk text där människor som drabbats av cyklonen berättar om den. (abc.net.au 2017-03-28)

Läs mycket mer om vindar i Tema Vind

Text: Lisa Blohm
Videoklipp från The Weather Network

Publicerat: 2017-03-28


Förslag till uppgift

Läs den engelska texten från abc.net.au. Försök att översätta vad några personer berättar om cyklonen.

Mer att läsa