Dansande djävul och hus som flyttas

Bibliotekarien Petter Södrin tipsar om böcker på tema befolkning. Han jobbar vid Luma bibliotek i Stockholm.

atn1024_På natten mullrar berget-01På natten mullrar berget (barn)
Författare: Carina Kero Esberg
Vad är malm, varför flyttas husen och hur går sprängning till? Sådana frågor besvaras i den här boken som handlar om Ted som bor i Kiruna, om gruvan och om en hel stad som måste flyttas för att helt enkelt inte rasa ner i den jättestora gruvan.
Boken är ganska ny och kan vara svår att få tag i på till exempel biblioteket. Men den går att köpa på nätet.

 

Bokomslag på Den dansande djävulen.Den dansande djävulen (barn/ungdom)
Författare: Martin Widmark
Det första delen i serien om Tyko Flores äventyr. 13-årige Tyko har sedan fyra års ålder slitit i den mörka och farliga silvergruvan. En söndag när de föräldralösa barnen som vanligt blir upphissade ur gruvan för att bli forslade till kyrkan får Tyko ett hemligt meddelande. Ett meddelande som säger att det är hög tid att försöka lämna gruvan. Hur detta ska vara möjligt har Tyko aldrig ens vågat fantisera om, särskilt inte när den elake förmannen ständigt står på vakt med sin piska. En oerhört spännande bok med superfina illustrationer av Henrik Tamm.

 

Bokomslaget till Bergsbruk: gruvor och metallframställningBergsbruk: gruvor och metallframställning  (fakta, vuxenbok)
För den som är väldigt nyfiken finns här en noggrann beskrivning av hur metallframställningen har gått till i Sverige under 4 500 år! Full av häftiga bilder på gamla ugnsruiner och övergivna gruvhål, men boken innehåller också en del trista diagram och prat om Sveriges metallexport (som alldeles säkert är viktig för vår ekonomi), men kanske inte lika kul att läsa om.


Publicerat: 2015-03-09