Dansk polis får ta flyktingars pengar

I Danmark har politikerna sagt ja till en ny lag. Den gör att polisen kan ta pengar och smycken från människor på flykt.

Lagen har kallats smyckeslagen. Flyktingar som kommer  med väldigt lite värdesaker får behålla dem. Men den som söker asyl i Danmark och har sådant som är värt över 10 000 danska kronor ska tvingas lämna ifrån sig pengar och värdesaker. 10 000 danska kronor är värda ungefär 13 000 svenska kronor.

Danska politiker säger att det här är ett sätt att få asylsökande att vara med och betala för till exempel boende. Flyktingar ska inte behöva lämna ifrån sig alla smycken, utan den som har en egen vigselring får ha kvar den. Men den som har många dyra smycken som är tänkta att säljas får räkna med att polisen tar dem.

En del danskar tycker att den nya lagen är bra. Andra tycker att den är hemsk och en del danskar pratar om att lämna in egna smycken i protest mot lagen.

Det var Danmarks riksdag, folketinget, som den 26 januari sade ja till de nya reglerna. Folketinget beslutade samtidigt om många andra regler som gäller asylsökande, men det här är en av de regler som det har pratats allra mest om.

Länktips:
Se tv-inslag om nyheten 
(svt.se 2016-01-26)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2016-01-27