Därför är vatten på brinnande olja livsfarligt

Olja som brinner ska kvävas. Om man försöker att släcka sån eld med vatten kan branden spridas.

En stor brand i Göteborg i augusti 2015 startade med att en kvinna råkade spilla olja på en het platta. Hon hällde vatten på oljan, och det gjorde bara saken värre. Brinnande olja spreds upp på vinden.

Många andra bränder går bra att släcka med vatten. Varför är det då så farligt att hälla vatten på olja som brinner? Det beror på flera saker. En är att vatten är tyngre än olja. En annan är att olja inte vill blanda sig med vatten. När vatten hälls i olja, hamnar vattnet under oljan, men förvandlas omedelbart till vattenånga.

En enda deciliter vatten blir till 170 liter vattenånga. Det går väldigt, väldigt snabbt och ångan ryms förstås inte i kastrullen. I stället breder den ut sig. Man kan också säga att ångan expanderar.

– Det blir ett väldigt hastigt förlopp. När ångan expanderar på det sättet, tar den också med sig oljan ut ur kastrullen. Det skvätter, så att man riskerar att sprida branden väldigt mycket, berättar Anders Lundberg, som är brandingenjör.

Oljan är fortfarande väldigt varm och sprids som pyttesmå droppar i luften. I droppform får oljan mer kontakt med syre och då brinner den ännu lättare. På så vis sätter vatten extra fart på en oljebrand, i stället för att hejda den.

Den som häller vatten på olja riskerar både att sprida branden och att få svåra brännskador. För att släcka brinnande olja ska man i stället kväva elden. Utan syre kan oljan inte brinna. Ett bra sätt att släcka brinnande olja i en kastrull är att lägga på kastrullocket.


Se filmklipp:

I början av filmen från MSB visas vad som händer när vatten hälls på brinnande olja.


Länktips:


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-02
Källor: Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, richannel.org och Wikipedia