Därför avslöjades nyhet om rösträtt i förväg

Texten hör till Tema RÖSTRÄTT

Den 18 januari får regeringen en tjock rapport om demokrati. I den finns ett förslag om att 16-åringar ska få rösta. Det här förslaget skvallrade utredarna om i förväg. Nukunskap.se har tagit reda på varför.

wastberg

Olle Wästberg

Den 5 januari hade tidningen Expressen en debattartikel med rubriken ”16-åringar ska få rösta i kommunalvalen”. Texten var skriven av Olle Wästberg. Han har varit ordförande för en grupp kallad Demokratiutredningen. Han skrev om att gruppen ville testa att låta 16-åringar rösta i val till kommunerna. I dag ska man vara minst 18 år.

Gruppen har gjort en rapport som kallas utredning. I en sån finns olika förslag och själva rapporten är hemlig tills regeringen får den. Trots det så avslöjade Olle Wästberg alltså förslaget i en debattartikel. Det gjorde han bara två veckor innan regeringen skulle få rapporten.

Man kan undra varför Olle Wästberg skrev debattartikeln. Utredningen skulle ju snart presenteras. Han kunde väl ha väntat med att berätta om förslaget om 16-årsgräns?

Nukunskap.se ringer upp Olle för att fråga hur han och de andra i Demokratiutredningen tänkte egentligen. Han berättar att hela utredningen är på 752 sidor och innehåller många olika förslag.

– När vi presenterar den vill vi påverka vad tidningar och tv tycker är viktigast i utredningen. Och det är trots allt inte den sänkta röstsrättsåldern, säger Olle Wästberg.

Han tror att många journalister tycker att nyheten om 16-årsgräns är väldigt intressant. När förslaget avslöjades i förväg blev det en stor nyhet i radio, tidningar och tv. Det var precis vad utredarna hade räknat med. Samtidigt är det nu en gammal nyhet, alltså något som journalisterna redan har berättat om. Då kommer de i stället att vilja skriva mer om andra förslag när de får läsa utredningen. Olle Wästberg får helt enkelt chans att berätta mer om det som han tycker är viktigast. Samtidigt blir förslaget om 16-årsgräns också väldigt känt.

Nukunskap.se: Du var själv chef på Expressen för många år sedan. Var det därför som debattartikeln hamnade i just Expressen?

– Nej. Jag föreslog Expressen för att den är hyggligt spridd och hyggligt spridd på nätet. Den når också ganska många unga, säger Olle.

Den 18 januari hade Olle Wästberg i stället med en annan debattartikel om andra förslag  i Demokratiutredningen. Den hamnade i stället i Dagens Nyheter. Det är med flit som Demokratiutredningen frågar olika tidningar.

Olle Wästberg hade inte behövt skriva en debattartikel. Om han i stället hade tipsat en journalist om 16-årsgränsen, så hade förslaget nog blivit en nyhet ändå. Utredare kan ändå tycka att det är smartare att först berätta om nyheten i en debattartikel. Då kan de först skriva precis som de själva vill och utan att få besvärliga frågor från en reporter. Sen kan journalister ändå ställa frågor och berätta om nyheten. Det kan vara svårt att få med en debattartikel i en tidning, men det brukar vara lättare för kändisar och personer med mycket makt. Det kan också vara lättare om det finns en nyhet i debattartikeln.

Ganska många människor har tyckt till om Olle Wästbergs debattartikel i Expressen och förslaget  om 16-årsgräns. En del gillar förslaget. Andra tycker att det är korkat och att 16-åringar inte alls är redo att rösta.

– Jag kan tycka att det har varit mycket konstiga reaktioner. Många har inte läst ordentligt vad jag skrivit, säger Olle Wästberg.

I debattartikeln skriver han att han själv först var helt emot rösträtt för 16-åringar när utredningen startade. Efter ganska lång tid ändrade han sig. Den viktigaste orsaken var att Norge har testat att låta 16-åringar rösta. Olle Wästberg tycker att det har fungerat bra i Norge och vill försöka i Sverige.

Nukunskap.se: Kan du ändra dig tillbaka igen?

– Nej, det tror jag inte.


Länktips:

Olle Wästbergs debattartikel (Expressen 2016-05-01)


Text: Lisa Blohm
Stora bilden: Thinkstock

Publicerat: 2016-01-18