Därför ger atombomber svampmoln

På bilden visas en speciell sorts moln efter ett test med en atombomb 1953. Eftersom molnen liknar svampar, kallas de ofta just svampmoln.

Varför bildas de här molnen? Jo, en atombomb frigör en enorm mängd energi. Luft värms upp och blir mycket varmare än den runt omkring. Varm luft är lättare än kall och därför stiger luften uppåt, på samma sätt som en luftballong stiger när luften inuti ballongen värms upp. Fast det här går enormt mycket snabbare.

På sin väg uppåt pressar den heta luften undan kall luft. Det blir nästan som en skorsten upp från luften och den syns som svampens skaft eller fot. Aska, grus och skräp sugs också med upp i luften. Det är det som gör att vi kan se själva molnet.

När den heta luften stiger kyls den av lite i taget. När den når annan luft som är lika varm och väger lika lite hejdas luftens väg uppåt. Den heta luften har nått taket, kan man nästan säga. Då breder molnet ut sig och bildar svampmolnets hatt.

Många tänker nog just på atombomber när de ser ett svampmoln. Men molnen kan bildas även vid till exempel ett vulkanutbrott eller en annan mycket kraftig explosion.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-28

Källor: weatherpal.se (SMHI), scienceonline.orgAllt om vetenskap med flera