Därför känns koppar hetare än trä

Saker kan kännas väldigt olika varma, trots att de har samma temperatur. Olika material leder värme olika bra.

Om den ena änden av en bit koppartråd värms upp, så sprids värmen snabbt till resten av tråden. Man säger att koppar leder värme bra. Det här gör också att om du håller i varm koppar sprids värmen snabbt till handen. Kanske bränner du dig. Det tar mycket längre tid för värmen i en träbit att sprida sig, eftersom trä leder värme dåligt. Många metaller leder värme bra. Det gör också diamanter, medan luft och ull leder värme mycket, mycket sämre. Material som leder värme dåligt är i stället bra på att hålla kalla saker kalla och varma saker varma.

Varma släta saker känns också varmare än varma skrovliga saker av samma material. Det är för att släta saker får mer kontakt med huden. Värme förs över lättare.


 

Experiment: Hur länge klarar sig isbiten?

För att noga jämföra hur olika material leder värme ska man ha en termometer. Men för ett enklare experiment med värmeledning räcker det med tre isbitar, en klocka, en kastrull, en skärbräda och en halvmeter hushållspapper. Kastrullen ska vara helt gjord av metall och ha stått i vanlig rumstemperatur.

 

Gör så här:

1) Linda in isbit nummer 1 ordentligt i en boll hushållspapper. Tejpa gärna, så att papperet håller sig på plats.
2) Lägg isbit nummer 2 på skärbrädan.
3) Ställ kastrullen på ett bord och lägg i isbit nummer 3.
4) Håll koll på hur lång tid det tar innan de olika isbitarna har smält.

Fundera gärna innan du gör experimentet på vad du tror ska hända. Se vad som händer och försök att fundera på varför det blir så. Hur experimentet gick för nukunskap.se kan du läsa lite längre ned. Men testa gärna själv först!


Länktips:

”Varför känns det kallare att röra vid metall än vid trä?” (Illustrerad Vetenskap 2001).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-06-01

+Så gick experimentet för nukunskap.se

Isbiten i kastrullen började direkt att smälta. Efter tre minuter var det bara vatten kvar. Förklaring: Kastrullen känns kall, men är mycket varmare än isbiten. Metallen i kastrullen leder värme väldigt effektivt och värmen sprids snabbt till isbiten, som smälter.

Isbiten på skärbrädan (vi använde plast) hade smält efter drygt 70 minuter. Förklaring: Plast leder värme mycket sämre än metall, så isbit nummer 2 klarar sig mycket längre.

För isbiten i hushållspapper tog det över 3,5 timmar att smälta. Förklaring: Papper leder värme dåligt. När hushållspapper lindas runt isbiten blir det också lite luftigt. Det blir som en isolering som skyddar ganska bra mot värme.