Därför kommer rätt rubrik så fort

Texten ingår i Tema Snabba nyheter

När en mördare döms i en viktig rättegång hamnar nyheten blixtsnabbt på massor av nyhetssajter. Journalisterna har i förväg satt olika rubriker, så att det ska gå extra snabbt.

En dom i en rättegång är en nyhet som journalisterna vet att den ska inträffa och de vet också när. Däremot vet de inte exakt vad nyheten blir. Därför gör de olika rubriker. Men bara en av dem ska användas.

Vi tänker oss att det har varit en viktig rättegång. En 25-årig kvinna misstänks ha mördat en man med gift. Domstolen berättar i förväg när domen ska komma. När det är dags finns många journalister på plats vid domstolen. Inne på tidningarnas redaktioner har andra journalister skrivit två olika rubriker. Den ena kan vara ”25-åringen fälls för giftmordet” och den andra ”25-åringen frias i mordrättegång”. En av rubrikerna är korrekt. Den andra är fel. Men läsarna ser ingen av dem ännu.

Så kommer domen. Alla journalister får varsin bunt papper. Där står det om kvinnan friades eller fälldes och varför. Många pratar redan i telefon med någon på sin redaktion. ”Hon fälls!” ropar en reporter. Snabbt trycker arbetskamraten inne på redaktionen på ”publicera”. Då är rubriken ”25-åringen fälls för giftmordet” ute på sajten. Många tidningar sprider också direkt nyheten i sociala medier och som notiser i mobiltelefoner. Ju snabbare de är, desto större är chansen att läsarna går in på just deras sajt för att läsa.

Så fort den första nyheten är ute, så fyller journalisterna på med mer fakta. De berättar vilket straff 25-åringen får och varför domstolen anser att hon är skyldig. De intervjuar också människor om domen. Den första rubriken byts kanske ut mot en annan, som berättar mer. En del nyhetssajter talar om vad kvinnan heter, eftersom hon nu är fälld.

Det här är exempel på hur journalister jobbar. Det kan se olika ut på olika redaktioner. Det finns många exempel på tillfällen där journalister i förväg vet att det kommer en nyhet. Några är:

♦ En OS-final.
♦ När namnet på en Nobelpristagare avslöjas.
♦ När statsministern kallar till presskonferens.


Någon annan kan vara ännu snabbare

! Trots att reportrarna är väldigt snabba, är det inte säkert att det är en journalist som först berättar nyheten. Kanske är någon ännu snabbare med nyheten på Twitter eller Instagram. Litar du då på att nyheten är sann?


Kluring: Hur många rubriker behöver du göra?

Du är journalist och vill att din tidning ska berätta snabba nyheter först av alla. Därför gör du i ordning olika rubriker i förväg för att alltid direkt kunna publicera den som stämmer när nyheten kommer. Hur många olika rubriker behöver du som minst göra:

1. Till en rättegång där tre personer anklagas för en juvelstöld? Du vill berätta hur många som domstolen friar eller fäller.
2. Till ett sprintlopp med bara fyra tävlande? Rubriken ska BÅDE berätta vem som vann och hur det gick för svenskan Irene Ekelund.

Klicka för de rätta svaren.

  • Svar på fråga 1


    Du behöver skriva fyra olika rubriker.

  • Svar på fråga 2


    Du behöver skriva tio olika rubriker. (Då är det kanske inte så stor idé längre.)

Text: Lisa Blohm
Bild: iStock
Publicerat: 2017-02-23

Mer att läsa