”De flesta skulle vilja ha arbete”

Människor som tillfälligt flyttar till Sverige från andra EU-länder kallas ofta EU-migranter. De som reser hit och tigger kommer från fattiga förhållanden.

En del av tiggarna tillhör folkgruppen romer och kommer från Rumänien. Där har många fördomar mot romer och de har svårt att få arbete.

Hans Swärd är professor i Lund och forskar kring EU-migranter. Intervjuer med rumäner och bulgarer är en del i forskningen. Hans Swärd berättar att de intervjuade har svårt att se hur de ska få det bättre i hemlandet.

– De får inte jobb och de flesta skulle vilja ha arbete och sysselsättning. Många har familjen kvar i hemlandet och behöver pengar till att förbättra sina bostäder och till läkarvård och såna saker, säger han.

Rumänien och Bulgarien kom med i EU 2007 och det var 2007/2008 som människor från de länderna började komma till Sverige.

Ungefär tio år tidigare fanns det också många tiggare, men då var det mest svenskar som bad om hjälp. En del människor drabbades hårt när ekonomin blev tuffare på 1990-talet. De blev hemlösa och hade svårt att hitta någonstans att sova. Det var mycket tuffare än bara några år tidigare.

– Då uppstod tiggeri i den här gruppen. Det var väldigt många hemlösa som var ute på gatorna och tiggde, säger Hans Swärd.

Men hjälporganisationer och kommuner gjorde situationen bättre för de hemlösa. Det blev lättare att få en sovplats och att få lunch i ett soppkök. Hemlösheten är inte utrotad, men i dag är det enligt Hans Swärd ganska få hemlösa som tigger.

Många i Sverige stöttar också EU-migranterna på olika sätt. När vintern var som kallast ordnade till exempel kyrkor sovplatser. Men det som görs i Sverige minskar inte fattigdom i Rumänien, säger Hans Swärd.

– Vi kan ju lindra nöden när den är här. Men problemet måste ju lösas i hemländerna, säger han.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-02


Adrian och Mariana kommer från Rumänien och har varit i Göteborg för att tjäna pengar till sina familjer. Han har samlat pantflaskor på nätterna. Hon har tiggt på gatorna. Läs deras egna berättelser i tidningen Gatljus.

Många EU-migranter tjänar pengar på andra sätt än tiggeri. Läs om hur några i Strängnäs tillverkar träslevar och säljer.