De flydde till Sverige och fick Nobelpriset

Texten ingår i Tema FLYKT.

Före och under andra världskriget flydde många människor från Tyskland. Två av dem var Nelly Sachs och Willy Brandt. Båda fick långt senare varsitt Nobelpris.

Nelly Sachs föddes 1891 i Tysklands huvudstad Berlin och skrev poesi. Hon var av judisk släkt och den 10 maj 1933 brändes böcker av Nelly Sachs på bokbål i Tyskland. Adolf Hitler och nazisterna hade tagit makten i Tyskland och förstörde böcker skrivna av judiska författare eller politiska motståndare. Nelly Sachs var en av många författare vars böcker eldades upp.

Nelly Sachs var kvar i Tyskland när andra världskriget bröt ut. År 1940 fick hon hjälp av den svenska författaren Selma Lagerlöf att fly till Sverige. Där bodde Nelly Sachs till sin död 1970. Hon skrev många diktsamlingar och fick 1966 Nobelpriset i litteratur.

Tysken Willy Brandt flydde också undan nazisterna. Han var inte jude, men med i ett parti som var motståndare till Adolf Hitler. Därför flydde Willy Brandt till Norge när Hitler tog makten. I Norge jobbade han som journalist. Men när tyska trupper ockuperade Norge i maj 1940 blev det farligt för Willy Brandt att vara kvar. Han flydde vidare till Sverige och bodde i en lägenhet i södra Stockholm.

Efter krigets slut flyttade Willy Brandt tillbaka till sitt hemland. Efter många år som socialdemokratisk politiker blev han 1969 förbundskansler och hela Västtysklands ledare. På den här tiden var Tyskland delat i Västtyskland och Östtyskland. Läget mellan länder som stödde USA och länder på Sovjetunionens sida var spänt. Willy Brandt försökte få öst och väst att prata mer med varandra. För det fick han 1971 års Nobels fredspris. Han levde 1913 till 1992.


 

Länktips:

Norsk text om Willy Brandt (Nobels fredssenter)
En längre artikel om Willy Brandt (Allt om historia 2013-03-11)
Läs på engelska om andra kända flyktingar (UNHCR)

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2015-09-11

Källor: ne.se, leinaeinhorn.se med flera