Det går dåligt för M och bra för C

En ny undersökning av hur människor skulle rösta visar att det går bra för Centerpartiet just nu. Moderaterna tappar i stället väljare.

Den nya undersökningen är gjord av Statistiska centralbyrån, SCB. Ungefär 4 800 människor som har rätt att rösta i riksdagsvalet har svarat. De har bland annat fått svara på hur de skulle rösta om det var riksdagsval nu. SCB gör såna här undersökningar två gånger om året. Den här gjordes i maj. Jämfört med i november så är de stora skillnaderna att:

♦ Många fler än tidigare säger att de skulle rösta på Centerpartiet.

♦ Många färre än tidigare stöttar Moderaterna.

Moderaterna är ändå fortfarande det största partiet i alliansen. I alliansen är Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna med.

Om man jämför med valet 2014 så är två andra tydliga skillnader att Sverigedemokraterna har blivit klart populärare. Partiet har nu lika stort stöd som Moderaterna, i alla fall enligt SCB:s mätning. Miljöpartiet verkar i stället ha förlorat många väljare.

Det görs många olika mätningar om vilka partier som människor gillar. De ger ofta lite olika resultat och det är svårt att veta vilka siffror som man egentligen ska lita på. Men när många olika undersökningar visar ungefär samma sak, så är det lättare att lita på att det stämmer.

Ett av många problem med såna här undersökningar är att många inte svarar hur de skulle rösta.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-06-01


Förslag på övningar:

Titta på grafiken längst upp på sidan. Klicka på de olika linjerna, så visas partiernas namn och olika procent. Försök sedan att till exempel svara på:

1. Vilket parti som flest skulle rösta på i dag.

2. Vilka partier som det har gått bra för jämfört med valet 2014.

3. Vilka partier som har många färre som gillar dem nu än 2014.

4. Vilka partier som har minst antal väljare just nu.