Den lilla sjöjungfrun målad röd

Den världsberömda statyn ”Den lilla sjöjungfrun” i Danmarks huvudstad Köpenhamn har målats röd. Det verkar vara en protest mot valjakt.

Statyn är gjord av brons och heter på danska ”Den lille havfrue”. Den föreställer en sjöjungfru som sitter på en sten en liten bit ut i vattnet vid en strand i Köpenhamn. Väldigt många turister som kommer till staden tar kort på statyn.

Tidigt på tisdag morgon larmades polisen om att statyn var täckt av röd färg. På marken hade någon också sprejat med röd text. Där stod det ”Denmark defend the whales of the Faroe Islands”. På svenska betyder det: ”Danmark, försvara Färöarnas valar”. Antagligen är det här en protest mot dödande av valar utanför Färöarna. Färöarna ligger norr om Storbritannien, men hör till Danmark. På Färöarna är det vanligt att äta valkött, men djurvänner och miljöorganisationer vill få stopp på dödandet av valar.

Färgen var ganska lätt att få bort, skriver den danska tidningen Politiken. Bara några timmar efter att den rödmålade statyn upptäcktes tidigt på tisdag morgon var färgen borttvättad.

Det är inte första gången som Den lilla sjöjungfrun har blivit utsatt för skadegörelse. Hon har tidigare bland annat fått huvudet avsågat och blivit av med armen.

Extra fakta

Den lilla sjöjungfrun är en flicka i en berömd saga av den danska sagoförfattaren H C Andersen. Statyn är gjord av den danska konstnären Edvard Eriksen, som såg en dansös spela sjöjungfrun i en föreställning. Statyn placerades ut i vattnet 1913. Läs mer om statyn här (kopenhamnportalen.se).

Länktips: Tidningen Politiken har en bild av den målade statyn. Texten är skriven på danska. Förstår du något? Bilden och texten finns här.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-30


Diskussionsfrågor och övningar

1. Ta reda på tre fakta om Färöarna eller om H C Andersen.

2. Varför tror ni att den eller de som gjorde det här målade just Den lilla sjöjungfrun röd?

3. Det är förstås förbjudet att vandalisera statyer och andra saker. Men om någon i er kommun hade målat något rött för att protestera, vilken sak eller plats hade de då målat, tror ni? Varför?

4. Har du inte läst H C Andersens saga ”Den lilla sjöjungfrun”? Gör gärna det!