Det blåser i svenska sånger

(Bilden: Carola vann 1991 Melodifestivalen med ”Fångad av en stormvind”. Hon hade också en hel del blåst i håret, från en vindmaskin.)

Nukunskap.se tycker att ordet vind dyker upp rätt ofta i svenska sånger, till exempel i Melodifestivalen. Vi ringde upp Ulla-Carin Nyquist, som skriver musik och texter.

Hej, Ulla-Carin! Håller du med om att vind är ett ganska vanligt ord i låtar?

– Ja, det gör jag. Det är vanligt och det är inte så konstigt. Vind är ett väldigt bra ord. Det ger med en gång bilder, stämningar och känslor. Minsta barn vet vad vind är och ”Vem kan segla förutan vind?” är en av de första sångerna du får lära dig, säger Ulla-Carin Nyquist.

Hon berättar att hon har använt vind både här och där i sina låttexter. Ett exempel är raden ”en saknar skogarnas sus i vinden” i en låt om hemlängtan bland utvandrade svenskar. Ulla-Carin Nyquist tycker själv att det genast för tankarna till Norden.

Använder du också synonymer till vind? Som ”blåser” eller ”stormar”?

– Det har jag nog gjort också. Men vind är väldigt bra. Det är ett enkelt och vackert ord. Det är bra och lätt att sjunga också. Det är vissa stavelser som man gillar att rimma på.

I många av Ulla-Carin Nyquists texter betyder vind just vind. Ibland använder hon liknelser i stället. Som i sången ”Narcissus”. Där sjungs det: ”Det blåser storm från ingenstans, nu rasar mina rum”. Vad det betyder, får man kanske fundera lite på själv.

Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-24

Ulla-Carin Nyquist har bland annat skrivit låtar till artisterna Lise&Gertrud och skivan Lyckan kommer från ett annat land.


Förslag på uppgifter

1. Leta efter vind i sångtexter. Se hur många ni hittar eller låt andra i klassen gissa från vilka sånger som textraderna kommer.
2. Synonymer är ord som betyder samma sak, som tjej och flicka. Vilka synonymer till vind och blåsa kommer ni på?
3. Vad får du för känslor av ord och uttryck med vind? Skriv en dikt! (Och skicka in den till info@nukunskap.se om du vill ha den publicerad på sajten.)