Diamanter får ljuset att byta håll

Texten ingår i Tema ÄDELSTENAR

Diamanter får ljuset att ändra riktning och kan lysa i regnbågens alla färger. Det här utnyttjar diamantslipare för att göra stenarna extra vackra.

När en lång pinne sticks ned i klart vatten, ser det ut som pinnen blir sned vid vattenytan. Det beror på att ljus ändrar fart och riktning i vattnet. Det kallas för att ljuset bryts och bilden som vi ser av pinnen blir lite förändrad.

I vatten bryts ljuset bara litegrann, men det syns ändå ganska tydligt. Diamanter bryter också ljus och gör det mycket kraftigare än i vatten. Ljuset bromsas in och bryts så kraftigt att ljuset lyser tillbaka. Det blir nästan som att diamanten strålar.

Diamanten påverkar också ljuset på andra sätt. Vitt ljus är egentligen ljus i en massa olika färger. När ljuset bryts i diamanten så splittras det upp i regnbågens alla färger.

De som slipar diamanter utnyttjar det här. Man har räknat ut precis hur diamanterna ska slipas för att bryta ljuset på ett speciellt sätt. Därför är många diamanter slipade just så. Rätt slipade diamanter kan vara väldigt tunna och ändå stråla i massa olika färger. Det gör att de är tacksamma att använda i smycken. Oslipade diamanter ser mest ut som glasbitar.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-11-26

Källor: Jan Asplund, Ädelstensakademin med flera