Diktare omkom när löss dödades

Texten ingår i Tema LÖSS

Ett hotell i Stockholm använde hösten 1920 gift för att döda vägglöss. Men slarv gjorde att två människor också dog. En av dem var diktaren Dan Andersson. Han blev bara 32 år gammal.

Vägglöss var i början av 1900-talet ett mycket vanligt problem i Sverige. För att bli av med ohyran användes en giftig gas, som kallas vätecyanid. Gasen är dödligt giftig för både djur och människor.

Dan Andersson

Dan Andersson

Hotell Hellman i Stockholm hade i september 1920 använt vätecyanid mot vägglöss. På samma hotell tog diktaren och författaren Dan Andersson från Dalarna in den 16 september. Tyvärr fanns det gas kvar i hans rum. Antagligen var det för att madrasserna inte hade vädrats ordentligt. Dan Andersson förgiftades och hittades död i sitt rum. En hotellgäst till avled.

Tidningar skrev om olyckan. I Dagens Nyheter kallades den döde Dan Andersson för en berömd författare. Egentligen var han nog inte så väldigt berömd, men han blev kändare efter sin tragiska död. Hans dikter om livet i skogarna i Dalarna, om döden, kärleken och naturen blev uppskattade. Fortfarande tycker många om några av hans mer kända dikter.

I dag bekämpas vägglöss i Sverige på andra sätt, som inte är lika farliga för människor.


Några fakta om vätecyanid

♦ Cyanväte är ett gammalt namn på vätecyanid. Blåsyra är ett annat namn.

♦ När nazisterna mördade miljoner människor i gaskamrar under andra världskriget var det vätecyanid som de använde. Giftet kallades då zyklon B.

♦ Gasen luktar bittermandel och kan bildas av ett ämne i bittermandel. Det farliga försvinner vid bakning.

♦ Vätecyanid och cyankalium, som kan bli cyanväte, dyker ibland upp i deckare som ett sätt att ta livet av folk.


Mer om Dan Andersson

Han föddes 1888 och bodde som liten i Skattlösberg i Dalarna. Familjen hade det ganska fattigt. Han hade en fru som hette Olga och fick en dotter som hette Monika. Hon föddes när Dan Andersson redan var död.

Dan_Andersson_14_år

Dan Andersson, cirka 14 år

Dan Andersson började tidigt arbeta i skogen. När han var 14 år åkte han ensam med tåg, båt och sedan tåg igen från Dalarna till Minnesota i USA. Det var för att familjen funderade på att emigrera till Nordamerika. Dan Andersson skrev brev hem. Av breven förstod hans pappa att livet i USA inte heller skulle bli lätt. Efter ganska många månader åkte Dan därför hem igen.

Musiker har gjort melodier till en del av Dan Anderssons dikter. Några av de mest kända är Omkring tiggarn från Luossa, Jungman Jansson och Jag väntar vid min stockeld. En del av hans dikter är som berättelser om människor och händelser. Han skrev också noveller och jobbade som journalist.

Länktips: Här kan du höra många olika artister sjunga Dan Andersson (dansallskapet.hemsida24.se)

Text: Lisa Blohm
Foto och vykort: Okända fotografer (Public Domain)

Publicerat: 2016-08-24

Källor: Giftinformationscentralen, Litteraturberget, Göran Greiders bok om Dan Andersson, Linné on line med flera