Dikter om flykt och hemlängtan samlade

Texten ingår i Tema FLYKT.

Många författare och poeter som har flytt har skrivit om sina minnen. En del av deras dikter finns i en bok från 1999 som heter Flykten valde oss.

Dikterna i boken är skrivna under många olika tider och i många olika länder. Några rader är från Bibeln, andra har vietnamesiska flyktingar skrivit på 1400-talet. Många dikter är författade av människor som har flytt på 1900-talet. Från Tyskland, Polen, Chile, Kongo, Iran, Norge eller något annat land.

En del texter handlar om hur det är att fly från sitt hem eller land. Andra handlar om hur det är att komma till ett nytt land. Många dikter berättar också om längtan tillbaka.

Boken kom 1999. En av de färskaste dikterna skrevs tio år tidigare av en 17-årig tjej från Afghanistan. Hon heter Shakila Emani och gick då på Tensta gymnasium i Stockholm. Så här går hennes dikt:

Det var en svart dag
då jag lämnade mitt land
Klockan var fem i Kabul
tidigt på morgonen
Det var utegångsförbud
Det var ingen som följde oss till stationen
Vet ni varför?
Ingen kunde öppna munnen
Vi fick inte tala om för någon
att vi skulle ge oss av
Någon kunde ange oss
Vi visste inte vem som var vän eller fiende
Det är som att dö att lämna sitt land
Aldrig mer skulle jag träffa min käraste
Aldrig mer sitta och skratta och skämta med mina kamrater
Aldrig mer se de höga snöklädda bergen
som ligger som ett staket runt stan
Aldrig mer skåda den obeskrivligt blå himmelen
och bländas av det starka solljuset
Det är som att dö att lämna sitt land
Mitt hjärta finns kvar i bitar där fortfarande

Dikterna i boken är mest skrivna för vuxna och kan vara lite knepiga att läsa. Men det finns också en del som är lite enklare. En bra sak med boken är att det längst bak står några korta rader om vilka poeterna är. Några är väldigt berömda författare. Andra är helt okända människor. Några dikter är också skrivna av människor som inte själva har flytt, men kanske försöker att förstå hur det är.

Samlingen har fått sitt namn Flykten valde oss av en känd dikt av svensken Stig Dagerman, som levde 1923 till 1954. Han skrev dikter som han kallade dagsedlar. De publicerades i tidningen Arbetaren och handlade om något som var aktuellt just nu. Det märktes ofta tydligt vad Stig Dagerman tyckte när han skrev. Dikten som har flykten börjar så här:

Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke.
Flykten valde oss. Därför är vi här.
Ni som ej blev valda – men ändå frihet äger,
hjälp oss att bära den tunga flykt vi bär!


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-14

Extra fakta: Siv Widerberg och Viveka Heyman har samlat ihop och ibland översatt dikterna i Flykten valde oss. Shakila Emanis dikt var först med i boken I hjärtat av Tensta: Dikter, berättelser och bilder från Tensta gymnasium.