Djur kan äta svamp som dödar oss

 


Texten hör till Tema SVAMP.

Det finns ett antal svampar som kan döda människor. Ändå smaskar en del djur i sig dem utan problem.

Så är det till exempel med vit flugsvamp, en av de absolut farligaste svamparna för människor, berättar Anders Dahlberg. Han är svampexpert och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vit flugsvamp äts rätt mycket av både sniglar och andra, säger han till nukunskap.se

Att det kan se så olika ut beror på vad som händer med svampgifterna i kroppen. Vi människor bryter ned maten vi äter på ett annat sätt än en snigel gör. Det finns också många olika sorters svampgifter.

– Det handlar om hur giftmolekylen ser ut och hur den omvandlas i vår kropp. En del svampgifter bryts ned av den sura miljön i vår magsäck och då blir de farliga, säger Anders Dahlberg.

Därför ska man aldrig få för sig att det går bra att äta en svamp för att ett djur gör det. Inte ens om däggdjur gör det. Ekorrar verkar till exempel också kunna äta flugsvamp utan att bli sjuka. Det här betyder inte att alla djur vet vilka svampar som de kan äta. Det händer att hundar blir allvarligt svampförgiftade.

Varför är då vissa svampar så giftiga? Det finns det inget säkert svar på. Giftighet skulle kunna vara ett skydd mot att bli uppäten. Men Anders Dahlberg tvivlar på att det är förklaringen.

– Jag tror att det spelar mycket större roll om svampen inte smakar så gott, säger Anders Dahlberg och berättar att det finns mängder av småkryp som gärna äter av svamptrådar som finns under marken.

Biologen och svampexperten Michael Krikorev på Artdatabanken tror att det kan vara en ren slump att vissa svampar är giftiga.

– Gifterna behöver inte fylla någon funktion. De kan vara restprodukter av en naturlig ämnesomsättning, säger Michael Krikorev.

I så fall är gifterna en sorts skräp som bildas i svampen. Dumt nog för oss människor är det i så fall väldigt farligt skräp.

Självklart ska man aldrig steka och äta svamp om man inte är helt säker på vad det är för svamp. Däremot kan man gärna lukta på svampen, tycker Michael Krikorev.

– Dofter har man ju svårt att beskriva i böcker. Men har man väl lärt sig hur svampar doftar, så är det ett bra verktyg. Det är helt ofarligt att lukta på svamparna och det är ofarligt att ta i svamparna också. Det är inte så att gifterna hoppar över. Det farliga är att få i sig någon bit av giftiga svampar, säger han.


 

varningsskylt

Varning för gamla svampböcker!

Förr provåt en del svampexperter svamp för att avgöra hur de smakade om de var giftiga eller inte. Det var förstås ett väldigt farligt sätt att testa giftighet på. Dessutom hade de ibland fel. I gamla svampböcker kan det därför stå att svampar som är giftiga går bra att äta.


Länktips:

”Några vanliga missuppfattningar om giftsvampar” (Naturhistoriska riksmuseets hemsida)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-01