Flitiga djur mästare på byggen

(Klipp på engelska, från BBC. Annonser kan finnas.)

En del djur vill också ha en bostad. I alla fall för sina ungar. Bävern är känd för sin byggkonst och många andra skickliga byggare finns bland insekter och fåglar.

Bland de däggdjur som skaffar sig en bostad letar många helt enkelt upp ett hål i marken, eller gräver ett själva, berättar Didrik Vanhoenacker. Han är biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Vilka djur som använder hål beror delvis på hur stora djuren är.

– Små djur bor oftare i hål i marken och stora bor inte i hål i marken. Det  är ingen slump att noshörningar och elefanter inte gör det, säger Didrik.

Kringvandrande djur som renar och antiloper struntar i bostäder, medan ekorrar bygger ett hem i träden och orangutanger kan göra en sovplats uppe bland grenarna. Det finns också däggdjur som bygger mer avancerade bon. Dit hör präriehundar och nakenråttor, som gräver enorma tunnlar och hålor. Och så bävrarna, som fäller träd, släpar grenar och bygger bon i sjöar. Inne i bäverbona finns små rum, lager av mat inför vintern och en säker plats för ungarna. Ingången till boet finns så långt ned under ytan att vattnet inte fryser till där. På så vis kan bävrarna simma ut hela vintern och hämta mer mat.

Bona skyddar mot både rovdjur och väder. De är mest till för ungarnas skull och så är det inte minst i fågelvärlden. Vävarfåglar är kanske de allra skickligaste bobyggarna bland fåglar. De finns bland annat i Afrika och”väver” sina bon av växtdelar. En del bygger många bon tätt ihop och de kan bli enorma.

– De här vävarfåglarna bygger ju riktigt maffiga bon. Och bland insekter finns det många riktigt häftiga bon. Som termitstackar och myrstackar som har system för värmereglering. Myrorna öppnar och stänger en del öppningar i stacken för att luften ska strömma igenom. Sen finns det myror som odlar svamp i källaren, berättar biologen Didrik Vanhoenacker.


 

Länktips:

1. Ett kort tv-inslag hos UR om termiter. (Går att se till januari 2017)
2. Filmklipp på indiska vävarfåglar. (Manoj Tiwari/Youtube).


Text: Lisa Blohm
Youtube-klipp: BBC Worldwide (bävrarna) 

Foton: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-01