Dödsoffer efter kraftig jordbävning

Filmklippet är från TRT World och på engelska (2016-08-24).

Människor har dött i en jordbävning i Italien i natt och många hus har förstörts. Det kraftiga skalvet inträffade vid halv fyratiden onsdag morgon.

Jordbävningen drabbade centrala Italien och hade sitt centrum runt staden Perugia, rapporterar olika nyhetssajter. Det ska först ha kommit ett kraftigt skalv och sen mindre efterskalv. Skakningar kändes även i Roms huvudstad Italien.

Staden Amatrice verkade på onsdagsmorgonen vara en av de värst drabbade platserna. Borgmästaren Sergio Perozzi berättade för den italienska radion RAI om läget.

– Vägarna till och från staden är blockerade. Halva staden är borta. Det är människor under rasmassorna, sade han

Det är oklart hur många människor som har dött. Eftersom jordbävningen inträffade mitt i natten sov de flesta. Olika nyhetssajter pratade först om 6 döda, sedan 13 och senare på dagen minst 37. Eftersom hus har rasat kan det finnas döda och skadade människor som man ännu inte har hittat. Därför kan dödssiffran stiga.

Jordbävningars styrka mäts på den särskilda Richterskalan. Det här skalvet har uppmätts till 6,2 på Richterskalan.

Diskutera och ta reda på:

Uppgifter om hur många som har skadats eller dött vid jordbävningar ändras ofta. Varför är det så, tror ni? Leta färskare artiklar om jordbävningen för att få veta mer om hur det gick.

Fundera på: Vilka källor är pålitligast vid naturkatastrofer? Och varför? (Det är ganska knepig frågor, som kan ha flera svar.)


Tips: Gör vårt quiz om jordbävningar.

Äldre artiklar på nukunskap.se om jordbävningar:

Jordbävning dödade hundratals (2015-10-27)

Drönare hjälper till efter jordbävning (2015-04-29)

Så låter ljud i Marianergraven (2016-03-04)

Mark vid kärnkraftverk ska frysas (2015-05-06)


Text: Lisa Blohm
Filmklipp från TRT World
Publicerat: 2016-08-24