Donald Trump blir USA:s president

Donald Trump från Republikanerna vann i natt presidentvalet i USA. Demokraterna som höll på motståndaren Hillary Clinton är mycket besvikna. En del grät.

Valrörelsen i USA har varit mycket lång och tuff. Men den 8 november var det till slut dags för själva valet. Företag som har försökt att göra prognoser om valet trodde att Hillary Clinton skulle vinna i många viktiga delstater. Det visade sig att de här prognoserna ofta var fel. Donald Trump tog fler röster än väntat. Hillary Clinton lyckades sämre.

På måndag morgon, svensk tid, var det klart att Donald Trump skulle vinna. Alla röster var ännu inte räknade, men Hillary Clinton hade inte längre någon chans. Donald Trump höll då ett segertal. Till skillnad från många gånger under valrörelsen pratade han lugnt. Han pratade också om Hillary Clinton på ett mycket trevligare sätt än under valrörelsen.

Nu väntar människor i USA och ledare i andra länder på att se vad Donald Trump verkligen vill göra som president. Många av hans förslag har gjort människor oroliga. Många är också upprörda över hur han har pratat om kvinnor och sagt elaka saker om människor.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-11-09